Új konstrukció

Jemen hat tartományból álló szövetségi állammá alakul

Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni államfő jóváhagyta az államszerkezet átalakítását. A szövetségi rendszer keretében Észak-Jemenben négy (Azál, Dzsanad, Szaba, Tiháma), Dél-Jemenben pedig kettő tartományt (Áden és Hadramaut) alakítanak ki.

2014.02.10 16:33MTI

Az új konstrukció vitája során elvetették a déli küldöttség számos tagjának javaslatát, amelynek értelmében mindössze két - egy északi és egy déli - tartományból álló szövetségi államot hoztak volna létre a korábban két külön államot alkotó Észak- és Dél-Jemen 1990-ben bekövetkezett egyesülését megelőző helyzet alapján - közölte a Saba állami hírügynökség.

A föderális rendszert a tervek szerint belefoglalják majd a közeljövőben kidolgozandó új alkotmány szövegébe, amelyről népszavazást fognak tartani.

A szövetségi rendszer bevezetésének célja, hogy nagyobb autonómiát és képviseletet kapjanak az ország északi és déli területei. Ezekben a régiókban hosszú ideje harcolnak szeparatista csoportok a kormány ellen. Az országon belüli megbékélést célzó nemzeti párbeszéd az eredeti tervek szerint átmeneti időszakot jelentett volna a demokrácia felé való úton, de annak lezárultával számos kérdés továbbra is nyitva maradt.

A párbeszéd végével le kellett volna mondania az elnöknek, akit ehelyett azzal bízott meg az értekezlet, hogy a következő egy évben felügyelje a szövetségi rendszerre való áttérést, három hónapon belül dolgozza ki az új alkotmány szövegtervezetét, valamint alakítsa át a kabinetet és a parlament felsőházát.

A párbeszédet tavaly márciusban indították útjára 565 küldött részvételével, akik politikai pártokat, köztük északi síita lázadókat és déli politikai csoportosulásokat, valamint civil szervezeteket képviseltek. Az eredetileg hat hónaposra tervezett folyamatot több vita és kivonulás lassította.

A közel-keleti országban a 2011-ben kirobbant felkelésben megdöntötték Ali Abdalláh Száleh elnök 33 éves uralmát, ezután került terítékre a demokratikus átmenet.

Ugyanakkor az elmúlt három évben erősödő szeparatista és vallási erőszak jellemezte Jement, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik legtevékenyebb szárnyának, az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP) is székhelye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.