Korrupció

Életfogytiglanra ítéltek egy tartományi pártvezetőt Kínában

Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott egy közép-kínai tartományi pártvezető korrupció miatt.

2014.02.10 16:24MTI
MTI

A Kínai Kommunista Párt (KKP) Honan tartományi bizottságának volt helyettes párttitkáráról a helyi bíróság megállapította, hogy kenőpénzt fogadott el és ingatlanokat halmozott fel, amelyek eredetét nem tudta igazolni, és visszaélt a hatalmával.

A Nanjang városi bíróság közleményében arról számolt be, hogy a 60 éves Csen Csiang-ho 1995 és 2001 között, különböző vezető pártposztokon, több mint 7,26 millió jüanhoz (273 millió forint) jutott törvénytelenül, továbbá 8 ezer dollár (1,8 millió forint) készpénzt is kapott zsebbe.

Az ajándékba kapott, vásárlásra jogosító kártyákon 91 ezer jüan (3,4 millió forint) volt, de öt értékes karórával is megtisztelték, összesen csaknem 316 ezer hongkongi dollár (9,3 millió forint) értékben. Csent szintén bűnösnek találták okirathamisításban, amivel a szeretőit, családtagjait és barátait segítette lakáshoz jutásukban.

A vádlott közölte, hogy megfellebbezi az első fokú ítéletet. Kínában az idén nem ez volt az első súlyos ítélet korrupciós ügyben. A kelet-kínai Csianghszi tartomány egy városi népi gyűlésének első emberét a múlt hónapban ítélték jogerősen felfüggesztett halálbüntetésre hatalmas összegű kenőpénzek elfogadása miatt.

A felfüggesztett halálbüntetés a gyakorlatban életfogytiglani szabadságvesztést jelent. A KKP fegyelmi szervei tavaly csaknem 182 ezer különböző szintű vezetőt, hivatalnokot büntettek meg korrupció miatt, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Vizsgálat folyik mások mellett az állami vagyonkezelő bizottság volt vezetője és a közbiztonsági miniszter helyettese ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.