Eddig bírta: lemondott a bosnyák rendőrség vezető

2006 - Budapest = 2014 - Bosznia?

A múlt pénteki szarajevói tüntetések, mindenekelőtt az államelnökségi épület felgyújtása során hasztalan próbálkozott egy különleges rendőri egység bevetésével, ugyanis arra figyelmeztették őt, hogy a megfelelő hatáskör hiányában ezt nem teheti meg.

2014.02.10 08:32MTI

Az elmúlt napok véres zavargásai nyomán vasárnap este lemondott a bosznia-hercegovinai rendőrség vezetője.

Himzo Selimovic sajtóértekezleten jelentette be lemondását, amelyet a többi között a rendőri vezetés hatásköri hiányosságaival indokolt. Selimovic szerint az általa vezetett rendőrség évek óta törekedetett arra, hogy intézkedéseket dolgozzon ki a válsághelyzetek kezelésére, ez azonban nem sikerült. Utalt arra, hogy a múlt pénteki szarajevói tüntetések, mindenekelőtt az államelnökségi épület felgyújtása során hasztalan próbálkozott egy különleges rendőri egység bevetésével, ugyanis arra figyelmeztették őt, hogy a megfelelő hatáskör hiányában ezt nem teheti meg.

Hétvégén ismét több ezren vonultak utcára Bosznia-Hercegovina főleg bosnyákok és horvátok lakta részén. A múlt héten kirobbant és mintegy 30 boszniai várost érintő tüntetésekben eddig több mint 200-an sebesültek meg. Az embereket elsősorban a súlyos szegénység és munkanélküliség miatti elégedetlenség vitte az utcára. A demonstrálók pénteken több kormányzati épületet, közöttük az államelnökséget is megtámadták és részben felgyújtották. A rendőrség sok helyen könnygázt, gumilövedéket és vízágyút vetett be a tömeg megfékezésére.

Stjepan Mesic volt horvát elnök a boszniai zavargások egyik fő okának a délszláv háborút lezáró és az ország mai alkotmányos berendezkedését meghatározó 1995-ös daytoni békeszerződést nevezte, amellyel szerinte gyakorlatilag egy életképtelen közigazgatási struktúra jött létre.

A tiltakozások egyelőre csak Bosznia-Hercegovina egyik entitását, a Bosznia-hercegovinai Föderációt érintik. Az országrész kantonokból áll, mindegyik egységnek saját kormánya és miniszterelnöke van. A tüntetők főleg ezeknek a kormányoknak az épületeit támadták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.