A rendőrség különleges egységét is bevetették

Felgyújtották a boszniai államelnökség épületének egy részét

A tüntetéseket a rossz gazdasági helyzet váltotta ki: az emiatt feldühödött lakosok kormányépületeket ostromolnak meg és gyújtanak fel.

2014.02.07 21:05MTI

Tüntetők elfoglalták, majd felgyújtották a bosznia-hercegovinai államelnökség épületének egyik szárnyát pénteken Szarajevóban, a hatóságok a rendőrség különleges egységét is bevetették.

A helyi média jelentése szerint a feldühödött emberek letépték az épület bejáratánál kitűzött állami zászlót, és megrongálták az elnökség díszbejáratát.

Az épületet elfoglaló, felgyújtó, majd azt elhagyó, főleg fiatalokból álló csoport a beszámolók szerint azt kiabálta, hogy "Ez Bosznia! Ez Bosznia!".

A tüntetők korábban körülzárták az épületet, így a kiérkező tűzoltók nem tudták végezni munkájukat. A rendőrség különleges egysége azonban könnygáz bevetésével feloszlatta a tömeget, így megkezdőthetett az oltást.

Szarajevóban eddig majdnem százan sérültek meg az összecsapásokban. A szarajevói kanton kormányépülete pedig szinte teljesen kiégett.

A tiltakozások kedden kezdődtek Tuzlában, azóta az egész országra átterjedtek. A tüntetéseket a rossz gazdasági helyzet váltotta ki: az emiatt feldühödött lakosok kormányépületeket ostromolnak meg és gyújtanak fel.

Tuzlán több mint tízezer ember a helyi gyárak és üzemek bezárása ellen tiltakozik, újságíróknak azt mondták, nem akarnak tárgyalni a helyi vezetőséggel, hanem lemondásukat követelik. Szerintük a városvezetés szemet hunyt a privatizált vállalatok csődbe jutása felett. Az események hatására a tuzlai kanton vezetője, Sead Causevic délután lemondott.

A tiltakozások egyelőre csak Bosznia-Hercegovina egyik entitását, a Bosznia-hercegovinai Föderációt érintik. Az országrész kantonokból áll, mindegyik egységnek saját kormánya és miniszterelnöke van. A tüntetők főleg ezeknek a kormányoknak az épületeit támadták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.