"Ez a boszniai tavasz kezdete"

Többen megsebesültek egy boszniai tüntetésen

Összecsaptak a tüntetők a kivezényelt rendfenntartókkal a Bosznia-Hercegovina északi részében fekvő Tuzlában szerdán, huszonkét ember, köztük tizennégy rendőr megsebesült.

2014.02.05 22:45MTI

A demonstrálók helyi gyárak és üzemek bezárása ellen tiltakoztak.

A mintegy hatszáz fős tömeg tagjai megpróbálták rohammal bevenni a helyi önkormányzat épületét, mert szerintük a városvezetés szemet huny a privatizált állami vállalatok későbbi összeomlása felett.

A futballszurkolókkal kiegészült tüntetők betörték az épület ablakait, gumiabroncsokat égettek és szándékosan akadályozták a forgalmat a városközpontban. Tizenegy autóban károk keletkeztek. A rendőrség visszaszorította a dühöngő tömeget és kordonnal körülzárta az épületet.

"Ez a boszniai tavasz kezdete" - mondta az egyik tüntető az állami rádiócsatornának adott interjújában, hozzátéve, hogy egyetlen politikai erő sem áll a tiltakozás mögött.

Bosznia 27,5 százalékos munkanélküliségi rátája a legmagasabb a Balkánon.

A történtek rávilágítottak a nehéz gazdasági helyzet következtében kialakult társadalmi feszültségekre, valamint a politika tehetetlenségére Bosznia-Hercegovinában. Az 1992-1995 közötti boszniai háborúban egymással szemben álló felek közötti feszültségek nehezítik az ország gazdasági fejlődését és lassítják az európai integrációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.