Vörös Félhold

Szíria: menekülés a pokolból - VIDEÓVAL

Több mint hatszáz szíriai civilt, többségében gyerekeket, nőket és időseket menekítettek ki vasárnap a kormányerők által másfél éve ostromzár alatt tartott Homszból az ENSZ és a Vörös Félhold munkatársai.

2014.02.09 19:39MTI

A civilek újabb csoportjainak evakuálásával egy időben egy újabb élelmiszer-szállító konvoj érte el a nyugat-szíriai nagyvárost. Aktivisták szerint ezúttal is történt incidens: aknavető gránátokkal támadtak a szállítmányokkal megrakott teherautókra annak ellenére, hogy pénteken - humanitárius célból - háromnapos tűzszünetet kötöttek egymással a felkelők és a kormányerők.

Homsz felkelők kezén lévő óvárosát, amely a szíriai polgárháború legfontosabb frontjainak egyike, a Bassár el-Aszad elnökhöz hű csapatok 2012 júniusa óta tartják ostromzár alatt. Becslések szerint mintegy 4000 felkelő, továbbá 2500-3000 civil rekedt a városrészben, súlyos éhínséggel küzdve, orvosi ellátás nélkül és szinte minden nap bombázásoknak kitéve. A tűzszünet első napján, pénteken mintegy 80 civilt szállítottak el a városból.

Ismeretlenek szombaton is tüzet nyitottak egy segélyszállító konvojra. A szíriai polgárháborúban szemben álló felek egymást vádolták a tűzszünet megsértésével. Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekért és a gyorssegélyek összehangolásáért felelős helyettese mélységes csalódását fejezte ki a történtek miatt.

Az amerikai hírügynökség jelentése szerint vasárnap fegyveresek az elszállításra várakozó civilekre is lövéseket adtak le.

Egy friss videójelentés

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.