Erős szövetség

Japán higgadtságot ígért Kínával kapcsolatban

Japán arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy higgadt magatartást fog tanúsítani azon kínai lépések ügyében, amelyek felerősítették a két ország közötti feszültséget.

2014.02.08 11:45MTI

Kisida Fumio japán külügyminiszter az amerikai diplomácia vezetőjével, John Kerryvel folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy Tokió "higgadtan és határozottan" fog reagálni a kínai lépésekre, köztük arra is, hogy Peking saját légvédelmi azonosító övezetének nyilvánította a Kelet-kínai-tenger egy vitatott hovatartozású (japánul Szenkaku, kínaiul Tiaojü néven emlegetett) szigetcsoportot is magában foglaló részét.

Kerry kijelentette, hogy az Egyesült Államok kitart a Japán iránti szerződéses elkötelezettsége mellett, beleértve a Kelet-kínai-tenger stabilitásának biztosítását is. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot, beleértve a hajózás és az átrepülés szabadságát.

Közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra sem ismeri el a Kína által bejelentett övezetet.

A két külügyminiszter egyetértett a 12 országot érintő szabadkereskedelmi megállapodás, a Transz-csendes-óceáni Partnerség véglegesítésének fontosságában, amelynek megkötését egyébként több demokrata politikus is ellenzi. Kerry ugyanakkor hangsúlyozta, hogy rendezni kell a még fennálló nézetkülönbségeket, amelyek egyebek között a japán autópiachoz való hozzáféréssel és a szigetország erősen támogatott agrárszektorával kapcsolatosak.

Barack Obama elnök a tervek szerint áprilisban látogat Japánba.

Peking november 23-án jelentette be légvédelmi azonosító övezetének kiterjesztését néhány, a környező országok - Japán, Dél-Korea és Tajvan - által vitatott hovatartozású térségre a Kelet-kínai-tengeren, amivel kiváltotta az érintett országok haragját.

Washington múlt pénteken, az Aszahi Sinbun vonatkozó értesülése alapján óva intette Pekinget attól, hogy újabb légvédelmi azonosító övezetet hozzon létre a Dél-kínai-tengeren, ahol a Vietnam által is sajátjának tartott Paracel-szigetek találhatók. Kína szombaton visszautasította azokat a "japán vádakat", miszerint ilyen zóna létrehozására, illetve annak bejelentésére készül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.