Öt újságírót vettek őrizetbe Mianmarban

Mi jár az államtitkok kiszivárogtatóinak?

Avagy miért legyünk óvatosak akkor is, ha "csupán" egy vegyianyaggyárról van szó.

2014.02.06 13:25MTI
Bebörtönzött kollégáik mellett tüntető távol-keleti újságírók

Mianmarban "államtitkok" közléséért őrizetbe vették egy magánkézben lévő hetilap vezérigazgatóját és négy riporterét azt követően, hogy a lap egy vegyianyaggyár építéséről adott hírt - közölte a helyi sajtó. A Unity (Egység) című folyóirat a közép-mianmari Pauk környékén élőket idézve azt írta, hogy ott vegyi fegyvereket állítanak elő. A mianmari kormány "teljesen alaptalannak" nevezte az állítást.

Az újságírók őrizetbe vételéről szerda este számolt be az állami televízió. A tájékoztatás szerint az újságírók megsértették az államtitkokról szóló, 1923-ban született törvényt azzal, hogy tiltott területre léptek, és államtitkokat közöltek.

Mianmarban nemrégiben szűnt meg a félévszázados könyörtelen katonai rendszer. Három éve, 2011-tól névlegesen civil kormányzat van hatalmon, amely számos lendületes reformot hajtott végre, a politikai foglyok szabadon engedésétől egészen a sajtószabadságig. A tömegtájékoztatási eszközöket figyelemmel kísérők ugyanakkor kiemelik, hogy a riportereket alkalomadtán most is megfélemlítik, illetve őrizetbe veszik, különösen vidéken.

Tin Szan, a Unity vezetője nem sokkal szombati őrizetbe vétele előtt az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a hetilap Pauk városi riporterét, nyilvánvalóan a közölt cikk miatt, a hatóságok elfogták.



Je Htut, a tájékoztatási tárca miniszterhelyettesét nem lehetett elérni az ügyben. A helyi sajtónak ugyanakkor elismerte, a védelmi minisztérium gyáráról van szó, de tagadta, hogy az üzemnek köze lennek vegyi fegyverekhez. A thaiföldi székhelyű Irravaddy online portálnak egyben teljesen alaptalannak nevezte a hetilapban felsorolt állításokat.

Hangoztatta, hogy a Unity által közöltek csak a helyi emberek kijelentéseire támaszkodnak. Azokra a híresztelésekre reagálva, hogy a kormány lábbal tiporja az újonnan született sajtószabadságot, védelmébe vette az újságírók őrizetbe vételét. Szerinte nemzetbiztonsági kérdésről van szó, s egy olyan országban is, mint az Egyesült Államok, hasonlóképpen reagálnának az ilyen helyzetekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.