Háború

Legkevesebb 26 halálos áldozatot követelt Aleppó újabb bombázása

Hétfőn is folytatták az észak-szíriai Aleppó bombázását a kormányerők, az újabb támadások legkevesebb 26 halálos áldozatot követeltek.

2014.02.03 23:31MTI
Fotó: MTI

A halottak között volt 11 gyermek és három nő is. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet helyszínen dolgozó mentőorvosok és ellenzéki aktivisták jelentéseire támaszkodva közölte, hogy a légierők újból robbanóanyaggal töltött hordókkal bombázták az észak-szíriai város felkelők által ellenőrzött negyedeit. Ez a módszer a pontatlansága miatt különösen nagy járulékos veszteségeket okoz.

A támadásokban szombaton 85, vasárnap pedig 36 ember halt meg. Aleppó keleti részében egyes, a felkelők által 2012 júliusa óta megszállva tartott negyedeket hétfőn már tizenharmadik napja bombázták katonai helikopterek, amivel Bassár el-Aszad szárazföldi csapatainak előrenyomulását készítik elő. A várost sújtó légitámadások újabb menekültáradatot váltottak ki: emberek ezrei hagyták el házaikat és próbáltak menedéket találni a környező falvakban, vagy a város nyugati részén, amely nagyrészt a kormánycsapatok ellenőrzése alatt van.

Szemtanúk beszámolói szerint a harcoló felek területeit elválasztó frontvonalon felállított ellenőrző pontokon óriási tömegek próbáltak meg átkelni. Az aleppói bombázással párhuzamosan az ország többi részén is tovább folytatódtak hétfőn a harcok. Az OSDH jelentése szerint ez év januárja volt a közel három éve kezdődött polgárháború legvéresebb hónapja, 5794 halálos áldozattal. Az emberjogi szervezet egy hétfői jelentésében arra is felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy számításai szerint 170 ezer letartóztatott állampolgár hollétéről nincs semmi hír. Szíriában a 2011 óta tomboló harcokban eddig 136 ezer ember vesztette életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.