Ukrajnai tüntetések

Magyar külügy: nem lesz polgárháború Ukrajnában

Nem húzódik el hosszan a válság Ukrajnában, a polgárháború veszélye nem áll fenn.

2014.01.30 17:25MTI

Póti László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa kiemelte: jogos az óvatosság, és helyes döntés felkészülni a legrosszabbra, de a jelenlegi politikai kockázatokat mérlegelve úgy tűnik, hogy bár "nagyon intenzív politikai válságról" van szó, polgárháborúra, anarchiára nem kell számítani.

A társadalom egyes csoportjai közötti tartós, erőszakos összetűzéseknek nincs alapjuk, nincs etnikai töltete a konfliktusnak, hanem arról van szó, hogy a társadalom többsége a korrupt hatalommal szemben akar változást kicsikarni - magyarázta.

A szakértő szerint a legdrámaibb forgatókönyv az lehet, ha "a kétségbeesett Janukovics elnök, aki ragaszkodik hatalmához" minden nemzetközi intés ellenére bevezeti a rendkívüli állapotot, és rendőrök segítségével akarja felszámolni a tüntetéseket, ami nagyon hamar az elnök bukásához vezethet.

Emlékeztetett: úgy látszott, hogy a több mint két hónapja tartó politikai válság hétfőn fordulatot vett, és politikai megállapodással rendezhető a válság. Az ellenzéki pártok és Viktor Janukovics megegyezett az amnesztia meghirdetésében, "a tüntetőket felzaklató antidemokratikus törvények" megsemmisítésében és a kormány lemondatásában - közölte. Ebből kettő azonnal teljesült, az amnesztia kérdésében azonban mostanra patthelyzet alakult ki.

A kutató elmondta: az elfogadott törvényváltozat alapján a tüntetőknek előbb el kellene hagyniuk az elfoglalt épületeket és a köztereket, és ezt követi majd az elfogottak szabadon bocsátása. A demonstrálók azonban ezt nem fogadják el, és feltétel nélküli amnesztiát követelnek. Ez a helyzet azt bizonyítja, hogy rendkívül nagy a bizalmatlanság a felek között, egyikük sem akarja megtenni az első lépést - mutatott rá.

Azzal kapcsolatban, hogy csütörtök reggeli hírek szerint Janukovics elnököt betegszabadságra írták ki, Póti László úgy vélte, "akár életszerű is lehet", hogy a politikai válság egészségileg is megviselte az államfőt, de lehet, hogy ez már a távozását készíti elő. Az biztos, hogy Janukovics "már vert helyzetben van", számára már egyre kevésbé az a kérdés, hogy hatalmon tud-e maradni az egy év múlva esedékes elnökválasztásig, inkább az, hogy egy bármikor megrendezendő elnökválasztást követően hatalomra kerülő új politikai vezető, új koalíció miként dönt a sorsáról, "börtönbe kerül-e vagy sem" - mutatott rá. Hozzátette: az elnöknek azt kell mérlegelnie, hogy ebből a helyzetből hogyan kerüljön ki minél kisebb veszteséggel, és a lemondás egészségi okokra hivatkozva ilyen lépés lehet.

Kijevben tavaly novemberben kezdődtek tüntetések az ország uniós integrációja mellett, miután a kormány elállt az EU-val kidolgozott társulási és szabadkereskedelmi szerződés aláírásától. A konfliktus azután mérgesedett el, hogy a parlament január közepén a gyülekezés és a szólás szabadságát korlátozó törvényeket szavazott meg. A tüntetők és a rohamrendőrök összecsapásaiban több demonstráló meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.