Ha elharapózna az erőszak

Amerika szankciókra készül Ukrajna ellen

Az Obama-kormányzat pénzügyi szankciókat készít elő az ukrán kormányilletékesek és a tüntetések vezetői ellen, és életbe léptetné őket abban az esetben, ha elharapózna a kormányellenes demonstrációkat kísérő erőszak.

2014.01.30 09:11MTI
MTI

Névtelenül nyilatkozó kongresszusi illetékesek közölték, hogy a szankciók előkészítéséről tárgyaltak a kormányzat illetékeseivel. Az intézkedések utolsó részleteit még nem dolgozták ki, de erre gyorsan sor kerülne, ha súlyosbodna a helyzet.

A több mint két hónapja tartó ukrajnai kormányellenes tüntetéseken és tömegoszlatásokban eddig hatan haltak meg.

Egy héttel ezelőtt az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy visszavonta a vízumot az erőszakcselekményekkel összefüggésbe hozható kijevi illetékesek ellen, de a nevüket nem hozta nyilvánosságra.

Marie Harf, a külügyminisztérium helyettes szóvivője szerint a tüntetések résztvevői ellen nem hoztak büntetőintézkedéseket. Korábban egyes amerikai törvényhozók - köztük John McCain republikánus szenátor és a demokrata Chris Murphy - arra figyelmeztettek, hogy a kongresszus szankciókat foganatosíthat az ukrán hatóságok ellen a demonstrálók elleni durva fellépésük miatt.

Hasonló figyelmeztetést szerepelt a képviselőház külügyi bizottsága által szerdán elfogadott határozatban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.