Kilépünk, belépünk és megyünk tovább?

Független Skócia fontunióban Nagy-Britanniával - nem úgy van az!

Még nem is függetlenek a skótok, de részben máris fel kellene adniuk a függetlenségből, ha nem akarnak gyors összeomlást.

2014.01.30 05:30MTI

Skóciának az euróövezeti válság tanulságai alapján nagyon gondosan mérlegelnie kell minden körülményt, ha ősszel a függetlenségre szavaz, és utána valutaunióra akar lépni az Egyesült Királyság fennmaradó részével - mondta szerdán a skót fővárosban a Bank of England kormányzója.

Mark Carney, aki tavaly nyár óta áll a brit jegybank élén, egy edinburghi üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: az euróövezeti válság feltárta, hogy milyen veszélyekkel jár, ha egy valutaunióhoz nem teremtik meg a megfelelő hátteret. A Bank of England kanadai kormányzója szerint az euróválság megmutatta azt is, hogy milyen nehéz a nemzeti szuverenitás egyes hatásköreinek közössé tétele, ami e háttér megteremtéséhez szükséges.

Carney külön is hangsúlyozta, hogy ha Skócia függetlenné válik, de meg akarja tartani a fontot fizetőeszközeként, akkor e fontunió fenntarthatóságához és sikerességéhez szükség lesz Skócia frissen elnyert szuverenitásának bizonyos mértékű feladására.

A Bank of England vezetője szerdai beszédében hangsúlyozottan óvakodott a politikai jellegű állásfoglalástól a skót függetlenségi népszavazással kapcsolatban. Közölte ugyanakkor: a skót elszakadás és a fontunió kialakítása esetén Skócia és az Egyesült Királyság parlamentjeinek erőteljes alapokat kell teremteniük a közös pénz további használatához. Carney szerint az ilyen megalapozottság hiányának kockázatait az elmúlt évek euróövezeti szuverén adósságválságai, az euróövezet pénzügyi rendszereinek szétaprózódása és az egyes valutauniós gazdaságok teljesítményének jelentős divergenciája világosan megmutatta.

Az euróövezet már kezdi helyrehozni intézményi hiányosságait, de további nagyon jelentős lépéseket kell tennie a kockázatmegosztás kiterjesztésére és a közös költségvetési források megteremtésére - tette hozzá a brit jegybank kormányzója, érzékeltetve, hogy milyen feladatokat kellene teljesíteni Skócia és az Egyesült Királyság fontuniójának létrehozásához.

Carney első ízben szólalt meg nyilvánosan a skót népszavazással kapcsolatban. A skót elszakadást ellenző kampány vezetője, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter a Bank of England vezetőjének szerdai beszédét a "függetlenségpártiak ügyére mért pusztító csapásnak" minősítette.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

Salmond tervei szerint Skócia a függetlenség elnyerése esetén is megtartaná a fontot fizetőeszközéül.

A brit kormány azonban máris egyértelművé tette, hogy ha Skócia függetlenné válik, nem alakíthatna automatikusan valutauniót az Egyesült Királyság fennmaradó részével. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben "igen valószínűtlennek" nevezte, hogy a független Skócia továbbra is használhatná a fontot nemzeti valutaként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.