Szerbiai választások

Március közepén lesznek az előre hozott választások Szerbiában

A voksolásra a kormány szerint azért van szükség, hogy a megkezdett reformokat és a kitűzött célokat minél gyorsabban meg lehessen valósítani, ehhez pedig elengedhetetlen a társadalom minél szélesebb körű támogatása.

2014.01.29 13:30MTI

Tomislav Nikolic szerb elnök szerdán bejelentette, hogy előre hozott parlamenti választásokat ír ki az országban március 16-ra.

Nikolic azt követően döntött így, hogy kedden megkapta a szerb kormány indítványát, amely a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására vonatkozott.

A voksolásra a kormány szerint azért van szükség, hogy a megkezdett reformokat és a kitűzött célokat minél gyorsabban meg lehessen valósítani, ehhez pedig elengedhetetlen a társadalom minél szélesebb körű támogatása.

A szerdai bejelentést követően Nikolic újságíróknak azt mondta, a legutóbbi választások óta eltelt két évben Szerbia óriási változásokon ment keresztül. Emlékeztetett arra, hogy ez a kormány kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, sikereket ért el a Pristinával való párbeszédben, és jó kapcsolatot épített ki számos országgal.

"Most sok munka vár ránk. Nehéz és fájdalmas reformok várnak ránk, amelyek jobbá teszik a lakosság életét. Azoknak a feltételeknek a teljesítése is előttünk áll, amelyeket az Európai Unió minden jelöltje, illetve új tagja elé állít. Ezeket most jobb (politikai) légkörben várjuk, mint két évvel ezelőtt. Szerbia most nem annyira megosztott" - magyarázta a szerb elnök. Szerinte a politikusok jelentős része ebben a pillanatban nagyon hasonlóan gondolkodik, és ez meglátszik majd a kampány során is. Hozzátette, hogy "végre" tisztességes és demokratikus, lelkesedéssel teli kampányra számít.

A szerb alkotmány értelmében a választások kiírása és a voksolás között legalább 45 napnak kell eltelnie, így a szerdai volt az utolsó határidő arra, hogy a parlamenti választásokat a belgrádi helyhatósági választásokkal egy időben, vagyis március 16-án rendezhessék meg.

"Ezt a másfél hónapot arra használjuk majd, hogy meglássuk, ki mit tud nyújtani, kinek mekkora a népszerűsége. Nem veszekedésre, hanem új megbékélésre, új összefogásra" - hangoztatta Nikolic. Hozzáfűzte, hogy a kormány - és valószínűleg az ellenzék is - azt akarta, hogy megvizsgálják a jelenlegi kormánykoalíció legitimitását, és most "megteremtődtek egy tisztességes, szabad, demokratikus választás feltételei, amelyek után biztosan olyan kormányunk lesz, amelynek több az energiája, nagyobb a lelkesedése".

A köztársasági elnök döntésével a kormány mandátuma megszűnt, az új miniszterelnök és a tárcavezetők kinevezéséig már nem hozhatnak határozatokat és nem fogadhatnak el törvényjavaslatokat, kivéve ha azokat törvényben megszabott határidők kötik, illetve ha az államérdek, az ország védelme vagy valamilyen természeti, gazdasági vagy ipari katasztrófa azt indokolttá teszi.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a tizedik parlamenti választás, ezek közül is a hetedik rendkívüli választás. A szavazók a parlament 250 képviselői helyéről döntenek március 16-án. Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű országgyűlésnek pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben ismét új választásokat kell kiírni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.