Ideje volt

100 éves vita vége: új tengeri határ van Chile és Peru között

Fotó: southernpulse

A 38 ezer négyzetkilométernyi tengerrész nagyobbik felét Peru kapta, ám a halban gazdagabb terület zömét megtarthatta Chile. Mindkét ország megígérte, hogy aláveti magát az ítéletnek. A határvita gyökerei egyébként az 1880-as évekig nyúlnak vissza. A terület halászati értékét évi 200 millió dollárra - 44 milliárd forintnyi összegre - becsülik.

A hágai döntést élénk figyelemmel kísérték a két országban: élő tévéadásban közvetítették az ítélet kihirdetését, amely két órán át tartott. Az adást halászok találták a legizgalmasabbnak, legtöbbjük megkönnyebbült a döntés hallatán. A chilei fővárosban, Santiagóban több perui tulajdonú bolt elővigyázatosságból zárva tartott a döntés napján, mert előzőleg heves viták voltak a helyi lakosok és az ország fővárosában élő peruiak között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.