Chile nem nyugodhat

Még nagyon sok információ rejtve maradt a Pinochet-diktatúra jogsértéseiről

A mai napig nem látott napvilágot számos olyan információ, amely az 1973 és 1990 között tartó chilei katonai diktatúra idején elkövetett emberjogsértéseket bizonyítja - mutatott rá a chilei legfelsőbb bíróság szóvivője Augusto Pinochet hatalomra jutásának közelgő 40. évfordulója alkalmából.

2013.09.05 16:47MTI
Augusto Pinochet, pár héttel halála előtt

Hugo Dolmestch bíró szerint még mindig egyfajta "csendpaktum" van érvényben az emberi jogsértések elkövetői és bűnrészesei között. A bíró szerint a Pinochet-diktatúra idejéből még nagyon sok jogsértő eset feltáratlan maradt a nyilvánosság előtt, ugyanis az vonatkozó információkat nem adták át. Elismerte: nem tudja, hogy ezek az adatok a chilei fegyveres erők birtokában vannak-e.

Dolmestch 2006 júliusában elítélt hat katonát a Baloldali Forradalmi Mozgalom (MIR) vezetőjének 1989-es meggyilkolásáért, amelyet a diktatúra utolsó bűncselekményeként tartanak számon.

A chilei bírók országos egyesülete helyi idő szerint szerdán nyilvánosságra hozott egy közös állásfoglalást, amelyben bocsánatot kért a Pinochet-rezsim áldozataitól. A nyilatkozatban egyebek mellett ez olvasható: el kell ismerni, hogy a diktatúra idején az igazságszolgáltatás és különösen a legfelsőbb bíróság nem töltötte be az alapvető emberi jogok garantálójának szerepét.

Augusto Pinochet néhai tábornok 1973. szeptember 11-én az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közreműködésével megdöntötte a szocialista Salvador Allende kormányát és átvette a hatalmat.

A Pinochet-diktatúrát mai becslések szerint legalább 3200 ember meggyilkolásáért és tízezrek megkínzásáért, börtönbe zárásásért terheli felelősség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.