Hollande

A franciák népszavazást tartanak a török EU-csatlakozásról

Franciaország 2001-ben elfogadott egy törvényt, amely elismeri az örmények elleni népirtás tényét. A szabályozást követően Párizs többször is kísérletet tett arra, hogy olyan jogszabállyal egészítse ki ezt, amely bünteti a népirtás tagadását.

2014.01.27 19:56MTI

Franciaországban népszavazást tartanak majd arról, hogy csatlakozhat-e Törökország az Európai Unióhoz - közölte Francois Hollande francia elnök hétfőn, törökországi látogatásának első napján.

A francia elnök Abdullah Gül államfővel közösen tartott ankarai sajtótájékoztatón jelentette be mindezt.

Gül ugyanakkor kijelentette: azt várja Franciaországtól, hogy nem gördít majd politikai akadályokat a törökök EU-csatlakozása elé. Hollande elődje, Nicolas Sarkozy ellenezte Törökország tagjelölti státusát, s az esetleges török csatlakozás kérdése régóta nagy vitákat kelt Franciaországban. A török belépést minden tagállamnak jóvá kell majd hagynia.

Brüsszel 2013 októberben úgy döntött, hogy újraindítja a mintegy három éve megfeneklett csatlakozási tárgyalásokat Ankarával, és megnyitotta a regionális politikáról szóló tárgyalási fejezetet. Franciaország ugyancsak 2013 októberében megszüntette a fejezet megnyitására vonatkozó vétóját, ami enyhülést hozott a két ország viszonyában.

Az elvben 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, azóta azonban mindössze egy fejezetet - a tudományos kutatásról szólót - tudtak eredményesen lezárni.

Hollande egyébként hétfőn arra buzdította Törökországot, hogy végezze el az 1915-ben az Ottomán Birodalom által örmények százezrei ellen végrehajtott mészárlás megfelelő történelmi feldolgozását. "Az emlékezés mindig fájdalmas, viszont meg kell tenni" - mondta a francia elnök török kollégájának. A török kormány nem hajlandó népirtásnak minősíteni az 1915-ös eseményeket.

Franciaország 2001-ben elfogadott egy törvényt, amely elismeri az örmények elleni népirtás tényét. A szabályozást követően Párizs többször is kísérletet tett arra, hogy olyan jogszabállyal egészítse ki ezt, amely bünteti a népirtás tagadását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.