Putyinhoz címezték

A Kremlbe még nem érkezett meg a Wallenberg család levele

A Kremlbe még nem érkezett meg Raoul Wallenberg svéd diplomata családjának Vlagyimir Putyinhoz címzett levele.

2014.01.27 13:43MTI

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője kijelentette: az orosz elnöki hivatal is a sajtóból értesült arról, hogy Wallenberg családja közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordul.

Levélben kérnek tőle segítséget annak kiderítésére, mi történt a svéd diplomatával, aki magyar zsidók tízezreinek életét mentette meg a második világháború idején.

A szóvivő szerint aligha adhatják át személyesen Vlagyimir Putyinnak a levelet, és nem is férne bele az államfő "rég megtervezett és igen feszes" programjába egy személyes találkozó az eddigi ismeretek szerint 1947-ben orosz börtönben elhunyt svéd diplomata családtagjaival.

Az AFP francia hírügynökség jelentette vasárnap, hogy Louise von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga Brüsszelbe utazik, és át akar adni egy levelet az orosz államfőnek, amelyben hozzáférést kér az orosz levéltárakban található, az ügy felderítéséhez elengedhetetlenül szükséges iratokhoz.

Az orosz elnök kedden Brüsszelbe látogat, hogy részt vegyen az Európai Unió és Oroszország soros csúcstalálkozóján. Raoul Wallenberg 1944 őszén Budapesten zsidó emberek ezreinek állított ki svéd menlevelet, vagy juttatta el őket az úgynevezett védett házakba.

A Vörös Hadsereg 1945 januárjában Budapesten letartóztatta a svéd diplomatát. A szovjetekelőször tagadták, hogy egyáltalán a fogságukba került volna, majd 1957-ben a szovjet vezetés hivatalosan közölte: Wallenberg 1947. július 17-én szívrohamban halt meg egy moszkvai börtönben.

Több szemtanú állította viszont, hogy szovjet lágerekben látták a rab Wallenberget a hivatalos halálozási dátum utáni időszakban, miközben Moszkva tartotta magát korábbi hivatalos közléshez.

A 2012 május végén Moszkvában rendezett oroszországi Wallenberg emlékhéten Nyikita Petrov orosz történész, a Memorial nevű nemzetközi jogvédő szervezet tagja az MTI-nek kijelentette: nem hagynak fel az erőfeszítésekkel, hogy tisztázzák a svéd diplomata sorsát.

Továbbra is kételkednek ugyanis abban, hogy Raoul Wallenberg 1947-ben az orosz államvédelmi hatóság börtönében, a moszkvai Lubjankán halt meg.

Alekszandr Kuznyecov, az orosz külügyminisztérium történelmi- és dokumentációs főosztályának vezetője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: évtizedek óta együttműködnek a svéd kollégákkal, hogy véglegesen tisztázzák Raoul Wallenberg sorsát. Elismerte, hogy az archívumokban folytatott kutatások, és a sok-sok szemtanú kikérdezése ellenére sem kaptak választ arra, mi is történt valójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.