Egyiptom

Figyelmeztető lövések és könnygáz Kairóban, halottak

Egyiptomban négyen meghaltak a három évvel ezelőtti rendszerváltó események évfordulóján, szombaton országszerte rendezett felvonulások összetűzéseiben.

2014.01.25 15:52MTI

Kairóban, helyszíni jelentések szerint a tavaly elűzött iszlamista vezető, Mohamed Murszi hívei a demokráciatüntetésekről ismertté vált Tahrír térre igyekeztek, amikor a rendőrség közbeavatkozott. A hatóság a könnygáz mellett állítólag éles lőszert is használt, bár csak a levegőbe lőttek. Az ezt követő összetűzésben egy tüntető életét vesztette.

A Hoszni Mubarak volt elnök távozásához vezető népfelkelés kezdetének 3. évfordulóján, szombaton Egyiptom-szerte felvonulásokat szerveztek. A magukat békésnek mondó kairói tüntetők mindazonáltal az oszlatás alatt a jelenlegi rezsim távozását is követelték.

A rendőrség az elemzők szerint azért lépett fel keményen, hogy elejét vegye a szélesebb körű erőszaknak.

A nagyjából ezerfős tahríri tüntetés mellett feloszlattak egy liberálisok szervezte tiltakozó akciót is a fővárosban.

Felső-Egyiptomban szintén a biztonsági erőkkel csaptak össze az iszlamista tüntetők. A felvonulók közül ketten meghaltak.

A Sínai-félszigeten szombaton lezuhant egy katonai helikopter, a rajta utazó öt katona a sajtó értesülései szerint meghalt. A baleset oka nem ismeretes.

A Murszi-párti Muzulmán Testvériség hívei és rendőrök már pénteken is összecsaptak, miután néhány órával korábban robbantásos merényletek sorozatát követték el az egyiptomi rendőrség ellen. Az iszlamisták bejelentették, hogy a tüntetések a következő hetekben is folytatódnak Kairóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.