Ukrajna

Biden az erőszak megállítására szólította Janukovicsot

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön felszólította Viktor Janukovics ukrán elnököt arra, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az erőszak megállítására, és keressen érdemi kompromisszumot az ellenzékkel a tüntetők "legitim aggodalmainak megválaszolására".

2014.01.23 22:10MTI
MTI, archív

A Fehér Ház közleménye szerint az alelnök a telefonbeszélgetésen arra figyelmeztette ukrán partnerét, hogy a további vérontás Kijev és Washington kapcsolataira is negatív következményekkel járna.

Biden meglátása szerint csak az ukrán kormánynak van lehetősége olyan lépésekre, amelyek révén a válság békés módon oldódik meg" - áll a közleményben. Egy csütörtök esti beszédben az alelnök - az eddigi legmagasabb rangú amerikai vezetőként - elítélte az ukrán kormány kemény fellépését, s kifejezte az uniós integráció mellett tüntetők egyértelmű támogatását.

"Ukrajnában százezrek vonultak az utcára, hogy modern, demokratikus, virágzó jövőt követeljenek, amit ők Európában képzelnek el. Hozzánk is segítségért fordultak" - mondta Biden. Hozzátette:"az ukrán népnek tudnia kell, hogy Amerika velük van az egyetemes jogok, a demokratikus alapelvek, a gazdasági segítség oldalán".

Amerikai sajtóértesülés szerint Janukovics egy találkozón azt mondta, hogy egy korábbi beszélgetésen Biden kijelentette: ha a Fehér Ház közelében állítanának sátrakat, mint az Kijev központjában történt, azokat "perceken belül" eltávolítanák.

Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete azonban cáfolta, hogy az alelnök ilyesmiről beszélt volna. Csütörtöki sajtótájékoztatóján kitért az ukrajnai helyzetre Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője is.

Ő egyfelől üdvözölte a Janukovics és az ellenzéki vezetők közötti közvetlen találkozót, másfelől konkrét intézkedésekre szólította az ukrán vezetést. Ezek között említette a tüntetési jog korlátozásának megszüntetését és a rohamrendőrség kijevi telepítésének leállítását is.

Megerősítette Carney, hogy amennyiben az erőszak folytatódik, Washington szankciókat is bevezethet Kijev ellen. A külügyminisztérium máris megtiltotta vízum kiadását több olyan személynek, akik felelősek az erőszakért - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.