Ukrajna

Már három halottról tudni - mit mondanak az oroszok, és mit Ashton?

Terroristáknak nevezte a Kijev belvárosában a rohamrendőrök ellen harcoló tüntetőket Mikola Azarov ukrán miniszterelnök. Közben a főügyészség megerősítette, hogy két tüntető is lőtt sebek következtében vesztette életét.

2014.01.22 12:06ma.hu
Forrás: MTI

"A Majdan (a Függetlenség terén demonstrálók) egy része sokáig egyensúlyozott a békés tüntetések határán, majd átlépte ezt a határt, és általában a keresztény erkölcsi elveket. A Majdan tüntetőinek radikális, szervezett szélsőjobboldali csoportja tömeges rendbontásokat kezdeményezett Kijev belvárosában. Felfegyverkezve és gyúlékony anyagokkal támadtak a rendvédelmi erők tagjaira, és járműveket gyújtottak fel" - fogalmazott kormánya tagjai előtt a miniszterelnök, az ukrán fővárosban kialakult helyzetet értékelve.

Szerdára virradó éjjel és reggel újabb súlyos összecsapások törtek ki a parlament és a kormány épületének utcájában a rohamrendőrök és a tüntetők között. Az összetűzésben már három tüntető vesztette életét, egy lezuhant a Dinamo stadion árkádjának tetejéről, kettőt pedig lelőttek, egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök vagy a zavargás résztvevői közül valaki.

Azarov felsorolása szerint "terror, fosztogatás, emberek jogtalan foglyul ejtése, önbíráskodás és provokációk" jellemzik a tüntetők viselkedését. "Az erkölcstelen és cinikus terroristák odáig mentek, hogy élő emberekre Molotov-koktélokat dobálnak" - emelte ki.

A kormányfő leszögezte, hogy a rendbontások résztvevőit nem lehet békés demonstrálóknak nevezni. "Ezek bűnözők, akiknek felelniük kell a tetteikért. Mint miniszterelnök kijelentem, hogy az áldozatok, amelyek sajnos, már vannak, a tömeges rendbontások szervezőinek és egyes résztvevőinek lelkiismeretét terelik, s ők viselik értük a felelősséget" - hangoztatta Azarov.

Követelte, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki ezeket a bűncselekményeket, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődjenek meg a jövőben.

Az orosz duma az általa szélsőségesnek nevezett ukrán ellenzéket és a nyugati politikusokat egyaránt felelőssé tette az ukrajnai belpolitikai feszültség erősödéséért a kedden elfogadott nyilatkozatában.

Az orosz törvényhozás alsóháza nagy többséggel megszavazta a dokumentumot. A 450 képviselőből 388-an értettek vele egyet. Az orosz törvényhozók aggodalmukat fejezték ki a belpolitikai összeütközések egyre agresszívebbé válása miatt. Megengedhetetlennek nevezték a külső nyomásgyakorlást Ukrajnára, valamint azt, hogy szerintük mesterségesen erőltessék rá a szomszédos országra a társulást az Európai Unióval.



Tavaly december elején hasonló nyilatkozatot fogadott el az orosz duma, amelyben felszólította a nyugati politikusokat, hogy hagyjanak fel az Ukrajnára való nyomásgyakorlással.

Erőteljesen elítélte az ukrajnai események erőszakos eszkalációját szerda délelőtt kiadott közleményében Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője.

Forrás: MTI

A tiltakozók haláláról érkező hírek kimondhatatlan aggodalomra adnak okot - fogalmaz kommünikéjében a brit politikus, aki minden érintett felet önmérsékletre szólít.

"Az erő alkalmazása és az erőszakhoz folyamodás nem válasz a politikai válságra. Minden erőszakcselekményt haladéktalanul be kell szüntetni és ki kell vizsgálni. A felelősöket el kell számoltatni" - szögezi le közleményében az EU külügyi főképviselője.

Ashton egyúttal kijelenti: maradéktalanul tiszteletben kell tartani és meg kell védeni az ukránok gyülekezési és szólásszabadságát.

"Mélyen aggasztanak az újságírók elleni támadásokról és eltűnt személyekről érkező jelentések" - tudatja a külügyi főképviselő, aki legmagasabb szintű, érdemi párbeszédet sürget a kormányerők és az ellenzék között. A megoldásnak eleget kell tennie az ukrán nép elvárásainak - zárja közleményét Catherine Ashton.

Cecilia Malmström, az EU belügyi biztosa a Twitteren tett közzé rövid üzenetet az ukrajnai fejleményekkel kapcsolatban. "Nagyon aggasztanak az ukrajnai hírek, amelyek két tüntető haláláról szólnak" - írta a svéd politikus.

Az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfeltartással, amelyek korlátozták a gyülekezés és a szólás szabadságát, és egyértelműen azt a cél szolgálták, hogy ellehetetlenítsék, törvényen kívülre helyezzék a hatalom ellen tiltakozókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.