Zavargás

Ukrajna: meghalt egy tüntető az újabb összecsapások során

A Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak.

2014.01.22 07:51MTI
Forrás: MTI

Szerdára virradó éjjel is összecsaptak a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök Kijev belvárosában, a konfliktusban életét vesztette egy magasból lezuhant tüntető.

Néhány órányi viszonylagos nyugalom után a Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak.

A zavargás résztvevői közül többen felmásztak a stadion bejárati oszlopcsarnokának tetejére és onnan dobálták gyújtópalackjaikkal a rendőröket. Amikor a különleges belügyi erő, a Berkut tagjai szintén feljutottak az oszlopcsarnok tetejére, két tüntető ott rekedt. Az egyikük lezuhant fentről, és a helyi híradások szerint kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a helyzet előzőleg feszült volt, mindazonáltal nyugodtabb mint az előző két éjszakán, amikor a tüntetők közül mintegy 1400-an, a rendőrök közül pedig 120-an sérültek meg. Ugyanakkor továbbra is radikális tüntetők ezrei tolongtak a parlament épületéhez vezető sugárúton, a Dinamo-stadionnál.

Mikola Azarov miniszterelnök kedd este a Rosszija 24 című orosz hírtelevíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a hatóságoknak erőt kell alkalmazniuk, ha az összecsapások résztvevői nem hagyják abba a randalírozást.

Azarov provokátoroknak nevezte a radikális tüntetőket. Az ellenzéki demonstrálók ugyanakkor mintegy 500 provokátort gyűjtöttek be keddre virradó éjjel a főváros több pontján, java részüket a parlament és a kormányépület utcájában a rohamrendőrök és a tüntetők között folyó összecsapások helyszínén. Az elfogott provokátorokat a tüntetők a főtérnél lévő "ellenállási főhadiszállásra", a Szakszervezetek Házába vitték, de kedden mindannyiukat elengedték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.