Ukrajna

A Majdan tüntetőinek autós szervezete Klicskót tekinti az ellenállás vezérének

Vitalij Klicskót, az Ütés (UDAR) párt elnökét tekinti az ellenzéki ellenállás vezérének a kijevi tüntetők Avtomajdan elnevezésű civil szerveződése.

2014.01.20 10:54MTI
Vitalij Klicsko (MTI)

Az "Avtomajdan" a kijevi kormányellenes tüntetések egyik meghatározó civil csoportja, amely autós tüntetőkből szerveződött, és főként Kijeven kívül, elsősorban Viktor Janukovics mezsihirjai rezidenciája elé szervez megmozdulásokat. A konvojban közlekedést tiltó jogszabályt a kormányoldal nyilvánvalóan ellenük hozta.

"A legveszélyesebb és legnehezebb időben egyetlen politikai vezető volt az emberekkel az első frontvonalban, ez pedig Vitalij Klicsko. Az ő tettei lényegesen többet érnek, mint a többi ellenzéki politikus beszédei, tervei és stratégiái" - magyarázta a döntést Dmitro Bulatov, az Avtomajdan egyik vezetője.

Hangsúlyozta, hogy készek támogatni Klicskót a törvénytelenségek elleni küzdelemben és a jogállamiság megteremtésében. A szervezet egy másik vezetője a vasárnapi nagygyűlés színpadán felszólította a politikai vezetőket, hogy egyezzenek meg egy személyben, aki az ukrajnai tiltakozó megmozdulások élére áll.

A Majdanon (Függelenség terén) összegyűlt demonstrálók között is sokan helyezkedtek arra az álláspontra, hogy a tüntetéseknek egyetlen, mindenkit összefogó vezetőre van szükségük.

Az ellenzéki pártok irányítói azonban válasz nélkül hagyták a civilek ez irányú követelését. Eközben egy Jobboldali Szektor elnevezésű csoport megerősítette, hogy tagjai részt vettek a rohamrendőrök és a tüntetők között a Dinamo stadionnál kitört összecsapásokban.

A szerveződés a Majdanon két hónapja folyó tüntetések biztonságának szavatolására létrehozott önvédelmi erők tagjaiból alakult. Egyik vezetőjük elmondása szerint már a kezdetektől fogva forradalmat akartak.

Az összecsapásokat pedig a "diktatúra" bevezetése elleni "normális, egészséges reakciónak" nevezte. Az összetűzések a kormánynegyedet őrző belügyi alakulatok és a radikális tüntetők között a parlament és a kormány épületének utcájában hétfő délelőtt is folytatódtak.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetők barikádjaik mögül tűzcsaphoz erősített tömlővel locsolták a rohamrendőröket. Néhány tucatnyian saját készítésű pajzsokkal megpróbálták áttörni a rendőrkordont, a hatóságok válaszul hanggránátokat és gumilövedékeket lőttek ki.

A tüntetők kövekkel, petárdákkal és égő botokkal dobálták a rendőröket, közben hordókon és egyéb fémtárgyakon ütemesen doboltak. Becslések szerint délelőtt mintegy háromezer tüntető küzdött a rohamrendőrök ellen.

Az összecsapásokban való részvételért eddig mintegy húsz személyt vettek őrizetbe a hatóságok, közülük kilencet előzetes letartóztatásba helyeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.