Ukrajnai reformok

Klicsko azért politizál, hogy leállítsa a "játékszabályok nélküli küzdelmet"

"Az ukrán politika napjainkban szabályok nélküli küzdelem. Ugyanúgy kell működnie, mint a sportnak: aki megsérti a szabályokat, ki kell állítani".

2013.12.31 01:29MTI
Fotó: MTI

Vitalij Klicsko volt ökölvívó, a világon az egyik legismertebb ukrán azért küzd a kijevi barikádokon Viktor Janukovics elnök ellen, hogy véget vessen az ukrajnai "játékszabályok nélküli küzdelemnek" – ezt a sportolóból lett politikus hétfőn mondta az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban. "Sohasem gondoltam volna, hogy forradalmár leszek, és a kiállok a barikádokra" – mondta a két méternél magasabb óriás, aki november vége óta tüntet több százezer ukránnal együtt, amióta Janukovics visszatáncolt az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírásától.

Az elégedetlenségi hullám kellős közepén, december 17-én a 42 éves öklöző lemondott nehézsúlyú WBC világbajnoki címéről, hogy a politikának szentelje magát, és kiütéssel legyőzze Viktor Janukovics elnököt a következő elnökválasztáson, amelynek a kiírását már 2014 márciusára szeretné elérni. "Az ukrán politika napjainkban szabályok nélküli küzdelem" – panaszolta az interjúban. "Ugyanúgy kell működnie, mint a sportnak: aki megsérti a szabályokat, ki kell állítani" – hangsúlyozta.

Az Európa-barát ellenzék egyik vezetőjévé vált Vitalij Klicsko, aki sokáig élt Németországban, ahol az edzéseit folytatta, otthon érzi magát a barikádokkal övezett Majdanon, a kijevi Függetlenség terén egy hónapja táborozó tüntetők között. Vasárnap egy kisbusz tetejéről mondott beszédet mintegy ötezer ellenzékinek Viktor Janukovics Kijev melletti, erősen őrzött vidéki rezidenciájánál. "Az emberek nem félnek" – mondta. Szerinte ez az elégedetlenségi mozgalom legnagyobb eredménye.

A mostani tiltakozásoknak azonban – ellentétben az akkori vezetőket távozásra kényszerítő és nyugatbarát politikusokat hatalomra segítő 2004-es "narancsszínű forradalommal" - nem sikerült a jelenlegi rendszert megingatnia. "Az igazságért és az igazságosságért harcolok, és milliók támogatnak" – mondta. Akárcsak az utca emberének, az oligarcháknak, a rendszerhez közel álló, a főbb tévécsatornákat birtokló mágnásoknak is "stabil" szabályokra van szükségük – vélte a politikus. Többé-kevésbé személyesen is ismeri őket, és szeretné szövetségessé tenni őket.

"A magánbeszélgetésekben egyetértenek az alapelvemmel. Ukrajnában nincsenek játékszabályok. Mindegyikük számára világos, hogy a helyzet gyökeresen megváltozhat, és mindent elveszíthetnek" - tette hozzá. "Találkozom az oligarchákkal, beszélek velük, megvitatjuk az ukrajnai problémákat… Egyesek titokban kimennek a Majdanra, beszélgetnek az emberekkel, hogy első kézből tájékozódjanak, nem pedig az általuk ellenőrzött televízióból"- mondta.

Újév után, amelyet a családjával együtt a Majdanon ünnepel, Vitalij Klicsko a tervek szerint Németországba utazik, ahol Angela Merkel német kancellár köreiből többen támogatják, majd az őt "különleges jelenségnek számító, korrumpálhatatlan embernek" nevező Laurent Fabius francia külügyminiszter meghívására Franciaországba látogat. "Az európaiak erkölcsi támogatása nagyon fontos a tüntetők számára" – hangsúlyozta. Az egykori bokszoló szerint egy "szigorúbb európai álláspont" – amely a tüntetők elleni rendőri megtorlás vezetőit érintő szankciókat illeti – segíthetné a december 17-én Moszkvával aláírt gazdasági megállapodások után lendületéből veszítő mozgalmat. Klicsko szerint a 15 milliárd dolláros orosz hitel "fájdalomcsillapító egy olyan rákra, amelyet operálni kell".

Hozzátette: nem szeretné, ha zálogba adnák a stratégiai fontosságú üzemeiket és gázvezetékeiket. Bár az elgondolását nem mindenkit osztja az ellenzék körében, Klicsko, aki indulni kíván a 2015. évi elnökválasztáson, továbbra is előre hozott választást követel, és parlamenti köztársaságot szeretne Ukrajnában korlátozott elnöki jogkörökkel. "Európai országért és nem a hatalomért harcolok.

Ez a forma lenne a legmegfelelőbb Ukrajna számára" – hangsúlyozta. A bebörtönözött Julija Timosenko ellenzéki vezetővel, volt kormányfővel kapcsolatos kérdésre válaszolva Klicsko úgy vélte: kétségkívül nem lesz többé a rács mögött, ha ő győz az elnökválasztáson. Arra a kérdésre, hogy Timosenko lehet-e Klicsko elnök kormányának feje, annyit válaszolt: "erről tárgyalni kell, de nem zárom ki".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.