Atomprogram

Washington felfüggesztette az iráni szankciók egy részét

Az Egyesült Államok hétfőn felfüggesztett néhány, Iránnal szemben bevezetett gazdasági szankciót, egyebek között szünetelteti az iszlám köztársaság nyersolajexportjának korlátozására irányuló erőfeszítéseket.

2014.01.21 06:25MTI

A szankciók enyhítésével párhuzamosan Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője és John Kerry amerikai külügyminiszter is elismerte, hogy Teherán megkezdte a vele tavaly novemberben kötött, az iráni atomprogram megfékezését célzó ideiglenes nemzetközi megállapodás végrehajtását. Jen Psaki külügyi szóvivő közölte, hogy a szankciók enyhítésére Kerry adott utasítást.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint az intézkedések keretében az iráni olaj hat vásárlója számára engedélyezik, hogy a következő hat hónap során a jelenlegi, csökkentett szinten vásároljon nyersolajat Irántól. Az Egyesült Államok emellett lépéseket tett az olyan, nem amerikai állampolgárságú személyek ellen bevezetett szankciók felfüggesztésének érdekében is, akik az iráni petrolkémiai exporttal, arany- és nemesfém-kereskedelemmel és az iráni autóiparral kapcsolatos tranzakciókat bonyolítanak le.

A Fehér Ház szóvivője közleményében rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség írásos jelentésben erősítette meg, hogy Irán egyebek között leállította a 20 százalékos dúsítottságú urán előállítását, és megkezdte az ilyen nagy tisztaságú hasadóanyag-készleteinek felhígítását. "Ezek a lépések csaknem egy évtized alatt első ízben jelentik azt, hogy Irán ellenőrizhető módon foganatosított olyan intézkedéseket, amelyek leállítják nukleáris programjának haladását és néhány kulcsfontosságú vonatkozásban visszafordítják azt" - írta Carney.

A szóvivő a történteket "fontos előrelépésnek" nevezte és rámutatott, hogy a szankciókat ezek viszonzásaként enyhítették. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok a büntetőintézkedések "szerény" mértékű enyhítésének ellenére a következő fél évben továbbra is határozottan érvényt fog szerezni az érvényes szankcióknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.