Iráni atomprogram

Teherán leállítja a 20 százalékos urándúsítást

Irán hétfőtől leállítja a 20 százalékosra történő urándúsítást a nagyhatalmakkal novemberben kötött megállapodásnak megfelelően.

2014.01.20 10:03MTI

Az urándúsítás leállítására helyi idő szerint délben (közép-európai idő szerint délelőtt fél tízkor) kerül sor, ami azt jelenti, hogy kikapcsolnak számos centrifugát a natanzi és a fordói nukleáris létesítményekben. Négy-öt évre elegendő készletünk van 20 százalékosra dúsított uránból, így nem kell folytatnunk az előállítást - tette hozzá Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője az Irna hírügynökség szerint.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország alkotta csoport, valamint Irán múlt év novemberében kötötte azt az átmeneti megállapodást, amelynek alapján Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserébe pedig a Nyugat enyhít a perzsa országot sújtó nemzetközi gazdasági szankciókon.

A felek ezalatt további tárgyalásokon rögzítik majd, melyek azok a paraméterek, amelyekhez Iránnak szüksége van a békés célú atomtevékenységhez.

Az iráni atomenergia ügyi szervezet szóvivője, Behrúz Kamalvandi közben közölte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei hétfőn hozzáláttak a megállapodás helyszíni ellenőrzéséhez. Kamalvandi szerint a NAÜ szakértői már meg is kezdték munkájukat a Natanzban és Fordóban található nukleáris létesítményekben, valamint a nehézvizes technológiával működő araki atomreaktorban.

Az ENSZ felügyelete alatt működő önálló kormányközi szervezet kulcsfontosságú szerepet tölt be annak ellenőrzésében, hogy az iszlám köztársaság eleget tesz-e az hat hónapra szóló megállapodás előírásainak.

Iránnak ezek értelmében le kell állítania a 20 százalékosra történő urándúsítást, már meglévő 20 százalékos uránkészleteit pedig fokozatosan erőművi fűtőelemekké kell átalakítania vagy 5 százalékos állapotra visszahigítania.

A NAÜ pénteken öt és fél millió eurós (1,65 milliárd forintos) soron kívüli hozzájárulást kért a tagállamoktól, hogy ellenőrizni tudja a Teherán atomprogramjáról szóló genfi megállapodásban foglaltak teljesítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.