Irán

Mohamed születésnapja: közkegyelem több száz elítéltnek

A nyáron elnökké választott és mérsékeltnek tekintett Haszan Róháni elnök megválasztása után megígérte, hogy enyhíteni fog konzervatív elődje, Mahmúd Ahmadinezsád elnyomó politikáján.

2014.01.19 09:41MTI
Forrás: MTI

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője közkegyelemben részesített szombaton 878 bebörtönzöttet Mohamed próféta születésnapja alkalmából - jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Vannak olyan foglyok, akiknek Ali Hamenei ajatolláh teljesen elengedte a további büntetést, és vannak, akiknek csak csökkentette azt.

Iránban tavaly szeptemberben, közvetlenül azelőtt, hogy Haszan Róháni államfő elutazott az ENSZ Közgyűlésének ülésszakára, szabadon bocsátottak mintegy 80 politikai foglyot, köztük egy ismert emberi jogi aktivistát és jogászt, Naszrin Szotudehet, aki 2012-ben megkapta az Európai Parlament emberi jogi kitüntetését, a Szaharov-díjat.

Októberben újabb 1241 bebörtönzöttet engedtek szabadon a Naszim hírügynökség jelentése szerint.

Az IRNA nem közölte szombaton, hogy a most kegyelemben részesítettek között van-e politikai fogoly. Valószínűleg nem csökkentették a két legnevesebb politikai fogoly - Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők, volt elnökjelöltek - büntetését. Mindketten házi őrizetben vannak már csaknem három éve, mert vitatták a 2009-es elnökválasztás eredményét.

A nyáron elnökké választott és mérsékeltnek tekintett Haszan Róháni elnök megválasztása után megígérte, hogy enyhíteni fog konzervatív elődje, Mahmúd Ahmadinezsád elnyomó politikáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.