"Minden eladó"

Málta nagy ívben tesz az EU állásfoglalására

A máltai kormány visszautasította az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalását, amely aggályosnak tartja, hogy az ország egy magánbefektetői program keretében gyakorlatilag pénzért kínál máltai állampolgárságot harmadik országok befektetőinek.

2014.01.16 21:31MTI

A máltai okmánnyal a "vásárló" ugyanis automatikusan európai uniós állampolgársághoz jut. Az EP elsöprő többséggel fogadta el a jogilag kényszerítő erővel nem bíró állásfoglalást, amely a vallettai kormányt a program leállítására szólítja fel, hangsúlyozva, hogy az "aláássa az európai állampolgárság fogalmát".

Joseph Muscat miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy kormánya tudomásul vette Brüsszel álláspontját, a programot azonban folytatni fogják. A kormányfő közölte, hogy már érkeztek be kérvények, azt azonban nem pontosította, eddig hányan jelezték, hogy részt vennének a befektetői programban.

A héten elindított program alapján azok kaphatnak Máltán állampolgárságot, akik 1,15 millió euró (mintegy 345 millió forint) értékben hajlandóak befektetni az országban. A dokumentum kiállításához nincs szükség arra, hogy az adott személy Máltán telepedjen le. Muscat hozzátette, hogy 1800-ra korlátozzák a kiadható okmányok számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.