Merénylet a volt libanoni kormányfő ellen

Megkezdte a Haríri-per vádlottjainak tárgyalását a hágai törvényszék

Megkezdődött csütörtökön a tárgyalás a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő ellen elkövetett pokolgépes merénylet négy vádlottja ellen a libanoni ügyekkel megbízott hágai különbíróságon.

2014.01.16 12:49MTI

A Bejrút szívében közel kilenc éve történt terrortámadásban a volt miniszterelnökön kívül 22 ember vesztette életét. A hágai főügyész vádja szerint a Hezbollah radikális síita párt négy tagja felelős az öngyilkos merénylet megszervezéséért.

Folynak egy további vádlott perének előkészületei is. A tárgyalás a vádlottak távollétében zajlik, ami a bíróság történetében egyedülálló, mint ahogy arra sem volt eddig példa, hogy Hágában egy terrortámadás miatt ülésezzenek.

A tárgyaláson jelen volt a meggyilkolt politikus fia, az ugyancsak volt miniszterelnök Szaad Haríri és a 2005. február 14-i merénylet más áldozatainak több családtagja. Rafík Haríri a 1990-ig tartó polgárháború utáni időszak egyik legmarkánsabb alakja volt, aki az ország gazdasági nyitását a világpiac felé nagyban előrevitte.

A szomszédos Szíria libanoni befolyását vehemensen bíráló exkormányfő 2004-ben lemondott posztjáról, mivel az ország politikai egyensúlya a Szíria-barát erők felé billent. Megfigyelők szerint a szunnita politikus azt tervezte, hogy a 2005 májusára tervezett választásokon újra hatalomra kerül, ami fontos szerepet játszhatott meggyilkolásában.

A tárgyalást vezető főbíró bejelentette csütörtökön, hogy az ügyészek több száz tanú meghallgatását tervezik, így a per hónapokig elhúzódhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.