Elsőrendő vádlott

Tanúk szerint Jozef R. Pozsonyban tartózkodott a Fenyő-gyilkosság idején

Tanúk szerint a Fenyő-gyilkosság ügyében indult büntetőper elsőrendű vádlottja, Jozef R. Pozsonyban tartózkodott a médiavállalkozó tizenhat évvel ezelőtti budapesti megölésének idején.

2014.01.07 14:32MTI
MTI, archív

A Fővárosi Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán Jozef R. testvére és egyik, kamionsofőrként dolgozó barátja elmondta, együtt voltak Pozsonyban, amikor értesültek a budapesti gyilkosságról. Jozef R. korábban ismertetett nyomozati vallomásában azt mondta, hogy Szlovákiában a tévéből értesült Fenyő János megöléséről.

A vádlott testvére hangsúlyozta, meggyőződése, hogy ehhez az ügyhöz semmi köze Jozef R.-nek. Közölte, Pozsonyba mentek, hogy Jozef R. találkozzon az ügyvédjükkel, majd később egy hotel kávézójában a tévében látták, hogy Budapesten lelőttek egy embert az utcán.

Ugyanezt mondta el Jozef. R. barátja is. A tárgyaláson ismertették annak a férfinak az írásban tett vallomását, amely szerint ő is Pozsonyban volt Jozef R.-rel. A férfi megjelölve az időpontot arról írt, hogy 1998. február 11-én - a médiavállalkozó megölésének napján - Pozsonyban értesültek arról, hogy Budapesten lelőttek egy embert.

Mindhárom tanú - akik védői indítványra tettek tanúvallomást -, kitért arra, hogy Jozef H. - a harmadik feltételezett elkövető, aki ismeretlen helyen tartózkodik, egyes hírek szerint meghalt - napokkal a gyilkosság után egy lévai kávézóban megkereste Jozef R.-t, és - mint akkor hallották - arról beszélt neki: valami nagy problémája van Magyarországon.

A tanúk szerint a kávézóból a dunaszerdahelyi Pápay-csoport tagjaival távozott, és azóta nem látták. A tanúk beszéltek arról is, hogy az ügy másodrendű vádlottja, Ladislav T. nem tud autót vezetni, nincs jogosítványa. A vádirat szerint ő vezette a gyilkosság idején az elkövetők járművét.

A tárgyaláson kihirdették a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amely az ügy vádpontjaihoz tartozó lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés bűntette ügyében az eljárás további folytatására utasította a bíróságot.

A törvényszék korábban nem jogerős döntésében helyt adott a védelem azon indítványának, hogy az említett bűncselekmény büntethetősége már elévült. A bíró közlése szerint a következő tárgyaláson megkezdődhet a vádbeszéd.

A keddi tárgyalás közben egy középkorú nő lépett a tárgyalóterembe, a hallgatóság között ülő két rendőrhöz lépett, rájuk kacsintott többször, hozzájuk ért, majd felszólításukra odébb leült. A bíró kérdésére, hogy ki ő és miért jött, azt mondta, ne akarják azt tudni, hogy ő ki, és összefüggéstelenül kiabálni kezdett.

A rendőrök a bíró utasítására kivezették a tárgyalóteremből. A vád szerint Jozef R. ismeretlen személy megbízásából két társával, Ladislav T. másodrendű vádlottal és Jozef H.-val készítette elő és követte el a gyilkosságot. Ismeretlen személytől géppisztolyt, lőszereket és hangtompítót szereztek.

Feltérképezték a sértett mozgását és 1998. február 11-én autóval megjelentek a II. kerület Törökvészi úti Vico-székház közelében. Onnan követték a kocsival elinduló sértettet, majd 18 óra körül a II. kerületi Margit utcában egy piros lámpánál a feltorlódott kocsisorban Jozef R. géppisztolyával kiszállt a járműből, a sértett autójához ment, és a jobb első ajtó ablaknyílásán keresztül két sorozatlövéssel megölte a vállalkozót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.