Tavaly zuhant le Afganisztánban

Tálibok okozhatták az amerikai helikopter balesetét

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szerint tálib fegyveresek okozták annak az amerikai helikopternek a tavaly decemberi lezuhanását, amelyen hat katona vesztette életét.

2014.01.10 07:30MTI

Annak idején (december 17-én) az ISAF még azt közölte, hogy nem észlelt ellenséges tevékenységet a körzetben, a dél-afganisztáni Zábul tartományban a Blackhawk helikopter lezuhanásakor.

Most azonban a koalíció egy közleményéből az derül ki, hogy - az afgán kormányzat és a nemzetközi erők ellen harcoló - tálibok tehetők felelőssé a tragédiáért, amelynek egy túlélője is volt.

A helikopterbalesetek nem számítanak ritkaságnak Afganisztánban, de a táliboknak eddig csak a legritkább esetben sikerült lelőniük ilyen járműveket. Bizonyítottan csak egyetlen alkalommal, 2011 augusztusában tudtak lelőni helikoptert, egy Chinook típusút, amelyen 30 amerikai katona és 8 afgán vesztette életét.

A tálibok már a december 17-i tragédia után magukra vállalták a támadást. Az ISAF most jelezte azt is, hogy a vizsgálat még nem fejeződött be végérvényesen, a helikopterrel történtek elemzése folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.