Senki sem sérült meg

Szándékos gyújtogatás a kínai konzulátusnál

Ismeretlen tettes felgyújtotta Kína San Franciscó-i konzulátusának bejárati ajtaját.

2014.01.03 06:30MTI

A konzulátus csütörtökön azt közölte, súlyos károk keletkeztek, egyben felszólította az amerikai kormányt, hogy biztosítson megfelelő védelmet számára.

A támadás szerda éjjel történt. A konzulátus közlése szerint a tettes autójával megállt az épület bejárata előtt, kiszállt, két kanna üzemanyagot locsolt az ajtóra, majd lángra lobbantotta és elhajtott.

A tűzoltók percek alatt eloltották a tüzet, senki sem sérült meg, a konzulátus mégis súlyos károkat említ.

Bár gyakran fordul elő tiltakozó tüntetés Kína diplomáciai képviseleteinél nyugati országokban, az erőszakos cselekmények ritkák - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

A konzulátus közölte, hogy együtt dolgozik a gyújtogató utáni nyomozásban az Egyesült Államok hatóságaival, amelyeket gyors eredményre sürgetett.

Az Egyesült Államokban lévő kínai diplomáciai képviseletek védelme különösen fontos és kényes kérdés azóta, hogy 1999-ben az amerikai légierő véletlenül bombát dobott Kína belgrádi nagykövetségére a Szerbia elleni légicsapások során. Sok kínai még ma is úgy véli, hogy szándékos volt a légicsapás.

Az ügyön a San Franciscó-i rendőrséggel együtt dolgozik a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.