34 ember meghalt, sokan megsérültek

Az Észak-Kaukázusban készíthették fel a volgográdi merényletek elkövetőit

Az Észak-Kaukázusban készíthették fel a 34 ember halálát és a több tucat ember sebesülését okozó volgográdi robbantásokat elkövető öngyilkos merénylőket.

2014.01.02 13:35MTI
MTI

A nyomozás előzetes megállapításait az Interfax orosz hírügynökség ismertette csütörtökön.

Az orosz rendvédelmi szervek név nélkül nyilatkozó egyik illetékese elmondta, hogy a merénylők a Volgográdtól mintegy 500 kilométerre délkeletre húzódó észak-kaukázusi régióból érkeztek a Volga folyó mentén fekvő nagyvárosba, azzal a céllal, hogy nagyszámú áldozattal járó merényleteket kövessenek el, és ezzel megzavarják a nyugalmat, bizonytalanná tegyék a belpolitikai helyzetet.

A tisztségviselő szerint Oroszország egyik észak-kaukázusi régiójában készítették fel az öngyilkos merénylőket, ahol szavai szerint "a szövetségi erők folytatják az illegális fegyveres csoportok intenzív felszámolását". Korábban elterjedt, hogy az elkövetők Dagesztánból érkezhettek Volgográdba.

Az orosz szakember szerint a terroristák a forgalmas utakat megkerülve tudtak észrevétlenül behatolni a Volgográdi régióba (megyébe). Azt is elmondta, hogy a holttestmaradványok alapján megállapítható: a trolibuszt férfi robbantotta fel.

Az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottságnál (NAK) közölték, hogy az illetékes hatóságok folytatják a nyomozást a december 29-én és 30-án elkövetett terrorakciók ügyében, és a vizsgálatoknak konkrét eredményeik vannak. A NAK-nál nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

A Volgográdban napok óta tartó, Forgószél elnevezésű terrorelhárító akció keretében a hatóságok több mint 700 embert fogtak le különböző szabálysértések miatt. Tizenkét körözött bűnözőt és hetven gyanúsítottat is előállítottak. Mintegy 6 ezer objektumot - lakóépületeket, autóbusz-és vasútállomásokat - vizsgáltak át. A dél-oroszországi nagyvárosban élők biztonságára három és fél ezer rendőr vigyáz.

A múlt vasárnap a volgográdi központi vasútállomáson és hétfőn egy trolibuszon nagy erejű pokolgépekkel elkövetett robbantásos merényleteknek 34 halottja és több mint 70 sérültje van.

A volgográdi és a moszkvai kórházakban kezelt 62 sebesült közül ötnek az állapota továbbra is súlyos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.