2007 óta dolgoznak rajta

Számítógéppel rekonstruálják a Stasi összetépett iratait

A több millió papírszeletke összeillesztése évekig tartott.

2013.12.31 18:35MTI

Huszonnégy évvel a berlini fal leomlása után most tesztelik az összetépett Stasi-dokumentumok számítógépes rekonstrukcióját. A Fraunhofer Intézet már 2007 óta dolgozik a feladaton. Apró papírdarabkákból már 16 300 lapot raktak össze az új digitális technológiával.

A projektet az anyag bonyolultsága késleltette, egy új szoftver azonban egyértelműen egymáshoz tudja illeszteni a tépett széleket, jól felismeri az írás- és papírfajtákat. Még különleges szkennert is fejlesztettek erre a célra. Az innováció eddig több mint nyolcmillió euróba (2,4 milliárd forint) került.

Még nem dőlt el, meddig tart a tesztfázis, a német parlament dönt arról, hogy folytatódik-e a gigantikus számítógépes kirakós, és milyen eszközök szükségesek még hozzá.

A raktárakban még mintegy 15 ezer zsák Stasi-iratot őriznek, kézi összerakosgatásuk is folyik, már 1,4 millió lap készen van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.