Nem lesz felhőtlen a napsütés Ibérián

Portugália tovább szorítja a nadrágszíjat

A portugál államfő aláírta kedden a dél-európai ország 2014-re vonatkozó költségvetését, amely ezzel törvényerőre emelkedett.

2013.12.31 14:55MTI

Az új büdzsé is komoly nadrágszíjmeghúzást tartalmaz, akárcsak a 2012-es és a 2013-as költségvetés.

A kormány szeretné leszorítani az államháztartási hiányt a GDP 5,5 százalékáról 4 százalékra. Azért, hogy ezt elérjék, többek között 12 százalékkal csökkentik a havi 675 eurónál (200 ezer forint) többet kereső állami alkalmazottak bérét.

Portugália munkabeszüntetésekkel búcsúzik az óévtől, a tömegközlekedési dolgozók tiltakoznak az ágazatot érintő lefaragások ellen.

A súlyosan eladósodott Portugália gazdasága az egyik leginkább törékeny az euróövezet tagországai közül. 2014 közepén jár le az a hároméves mentőprogram, amelynek keretében Lisszabon 78 milliárd eurós pénzügyi segítséget kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A kormány abban bízik, hogy csaknem három év recesszió után a második negyedévben beindult gazdasági növekedés tartós marad, és az ország külső segítség nélkül képes lesz magát finanszírozni a piacokról. Elemzők szerint nagyobb a valószínűsége, hogy Portugália elővigyázatossági hitelre fog szorulni a mentőprogram kifutása után. Az irányadó 10 éves portugál államkötvény hozama jelenleg meghaladja a 6 százalékot. Írország esetében - amely idén, év végén visszatért a piaci finanszírozáshoz - ugyanez a hozam 3,5 százalékra süllyedt a 2011. júliusi több mint 14 százalékról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.