Szilveszter Olaszországban

Koncert a Circus Maximuson, csók a Szent Márk téren

A Circus Maximus óriás mezején épített színpadról szól a zene egész éjszaka Rómában. Kizárólag római énekesek és római együttesek lépnek fel. A szilveszteri koncertet a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemnek szentelik.

2013.12.31 11:15MTI
Fotó: MTI

Ingyenes szabadtéri könnyűzenei koncertekkel búcsúztatják az óévet Olaszországban, ahol a múzeumokban is lehet szilveszterezni.

A Circus Maximus óriás mezején épített színpadról szól a zene egész éjszaka Rómában. Kizárólag római énekesek és római együttesek lépnek fel. A szilveszteri koncertet a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemnek szentelik.

Ugyanitt éjfélkor Ignazio Marino római főpolgármester koccint az ünneplőkkel. A Forum Romanum és a Colosseum közötti gyalogosövezetben estétől mutatványosok és zenészek lépnek fel. Éjfélkor tűzijáték ragyogja be a római városközpont egét.

Milánóban a dóm előtti téren tart koncertet az Elio e le storie tese együttes. Szabadtéri koncerttel ünnepelnek Torinóban is, ahol a múzeumok is nyitva tartanak: a kiállításokra éjféli pezsgőbontással várják a látogatókat.

Velencében a Szent Márk téren szól a zene. Éjfélkor a hat éve ismételt hagyomány kel életre: több ezer pár egyszerre ad egymásnak csókot pontban tizenkét órakor.

Riminiben, Nápolyban és a szardíniai Algheróban tengerparti diszkóval ünnepelnek. Teltházat jelentenek az olasz Alpokból is, ahol szilveszterre megteltek a sípályák.

A szokásoshoz képest kedd reggel óta máris kevesebb a petárda robbantás egész Olaszországban, amit a rendőrség megelőző akcióinak tulajdonítanak. Több városban, közöttük Goriziában, Ferrarában és Bolognában be is tiltották a szilveszteri petárdázást.



A felmérések szerint az olaszok hetven százaléka otthon költi el a szilveszteri vacsorát, melyből Itáliában sem hiányzik a lencse.

A Szent Egyed közösség önkéntesei a római utcákon élő hajléktalanokkal töltik az éjszakát. Éjfélkor kétezer embernek osztanak szét meleg ételt, édességet és egy pohár pezsgőt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.