Öt százalékkal többen mint tavaj

Mintegy 200 ezer turista szilveszterezik Csehországban

Mintegy 200 ezer, a tavalyinál 5 százalékkal több külföldi turista tölti az idei szilvesztert Csehországban, a turisták 70 százaléka Prágában ünnepli az új évet.

2013.12.30 18:56MTI

A Mag Consulting tanácsadó társaság becslése szerint a karácsonyi ünnepek és a szilveszter alkalmával a csehországi szállodák bevételei meghaladják a 13 milliárd koronát, ami új rekord. A turisták legnagyobb része - több mint 65 ezer fő - az idén Oroszországból érkezik. Ez kilenc százalékkal több, mint tavaly.

"Az orosz turisták maradnak a leghosszabb ideig Csehországban, mert többségük itt ünnepli meg a pravoszláv karácsonyt is, amely január 6-ra és 7-re esik" - mondta Jaromír Beránek, idegenforgalmi szakértő. Beránek szerint emelkedik a német (6-7 százalékkal), az amerikai (6 százalékkal), a lengyel (4-5 százalékkal) és a szlovák (2-3 százalékkal) turisták száma is.

A Labartt Hospitality társaság felméréséből kiderült, hogy a prágai szállodák 57,1 százalékának a kapacitása teljesen le van kötve, míg 28 százalékuknak legalább 91 százalékos a foglaltsága.

"Prága szilveszterkor a legnépszerűbb európai turistacélpontok egyike. Ennek oka nem csak a város romantikája, múltja és műemlékei, hanem a magas színvonalú vendéglátás, a széles körű és megfelelő árú szálláshelyek, illetve az is, hogy az utóbbi években folyamatosan javul a főleg turistákat megcélzó karácsonyi és szilveszteri műsorkínálat is" - nyilatkozta Katerina Petrícková, a turistairodák szövetségének (ACCKA) szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.