Dél-Oroszország

Hatalmas robbanás a volgográdi pályaudvaron, többen meghaltak - videó!

A helyi terrorellenes bizottság tájékoztatása szerint a robbanóeszközt öngyilkos merénylő hozta működésbe. A merénylő a feltételezések szerint nő volt. Idén október 21-én ugyanebben a városban hét ember életét oltotta ki egy nő.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.12.29 11:29ma.hu
Forrás: youtube.com - kattintson még több képért!

Hivatalos közlés szerint legalább 13, sajtóértesülés szerint tizennyolc ember meghalt és mintegy ötven megsebesült egy robbantásos merényletben a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán vasárnap.

A helyi terrorellenes bizottság tájékoztatása szerint a robbanóeszközt öngyilkos merénylő hozta működésbe közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tíz körül a központi vasútállomás bejáratánál. A feltételezések szerint egy nő volt a merénylő. Az elektronikus biztonsági kapun nem tudott áthaladni, ezért ott hajtotta végre a robbantást, amelyet a hatóságok terrorcselekménynek minősítettek.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban bemutattak több mobiltelefonnal készített felvételt is, amelyeken jól látszik a robbanáskor keletkezett tűz. Az épület bejárati oldalánál a földszinten és első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció ereje.

Szemtanúk beszámolója szerint a pályaudvaron és környékén tartózkodó emberek pánikba estek, az épület előtt holttestek hevertek. A hatóságok a mentés miatt lezárták a vasútállomást és további esetleges robbanószerkezetek után kutatnak.

Idén október 21-én ugyanebben a városban hét ember életét oltotta ki egy muzulmán nő, aki egy városi buszon robbantotta fel magát.

Volgográd közel fekszik a többségében muzulmánok lakta Észak-Kaukázushoz. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaságokban szinte mindennaposak a szélsőségesek merényletei. Doku Umarov csecsen hadúr idén júliusban arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a Szocsiban február 7-én nyíló téli olimpia megrendezése ellen.

Oroszország déli régiójában sok hasonló támadás történt az utóbbi években, ezek többnyire iszlamista lázadókhoz köthetők és összefüggnek Csecsenföld szeparatista törekvésével.

Pénteken egy népszerű üdülővárosban, Pjatyigorszkban robbant autóba rejtett pokolgép, október végén Mahacskalában volt két támadás. Volgográdban pedig szintén októberben volt ilyen esemény: öngyilkos merénylő robbantott fel egy helyi buszjáratot, hat embert megölve és további harmincat megsebesítve.

Ha bebizonyosodik, hogy ismét iszlamisták robbantottak, az félelmet kelhet a Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpia látogatóiban. Az mindenesetre biztos, hogy a terrorveszélyre számítani kell, hiszen Doku Umarov csecsen szeparatista vezér, Oroszország első számú közellensége még júliusban fenyegőzött videoüzenetben, hogy mindent megtesz az olimpiai játékok megrendezése ellen - olvasható az index.hu tudósításában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.