6 halott, 33 sérült

Egy dagesztáni öngyilkos merénylőt gyanúsítanak a volgográdi buszrobbantással

Az orosz hatóságok azt feltételezik, hogy egy dagesztáni öngyilkos merénylő robbantotta fel hétfőn az utasokkal teli menetrendszerinti buszt a dél-oroszországi Volgográdban.

2013.10.21 17:30MTI

A pontosított adatok szerint 6 ember halt meg, 33 utas megsérült, köztük egy másfél éves gyermek is, de az orvosok szerint nincs életveszélyben. A busz négy utasát intenzív osztályon ápolják.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságban előzetes adatai szerint egy Naida Aszijanova nevű nő, egy illegális fegyveres csoport tagja hajtotta végre a merényletet. A helyszínen megtalálták az igazolványát. Úgy tudni, a 30 éves kaukázusi nő győzte meg élettársát, a moszkvai származású Dmitrij Szokolovot, hogy ő is csatlakozzon az észak-kaukázusi lázadó fegyveresekhez.

Dagesztánban még ellenőrzik ezt az információt. Az orosz nyomozóhatóság terrorcselekménynek minősítette a robbantást. Az Eho Moszkvi orosz rádiónak egy túlélő fiatal nő arról számolt be, hogy az utastér közepén, szinte azonnal bekövetkezett a robbanás, ahogy a dagesztáni nő felszállt a buszra.

A LifeNews orosz televízió jelentése szerint az öngyilkos robbantó övén trotilból, gránátokból és csavarokból készített robbanószerkezet volt. A tűzszerészek fel nem robbant gránátot is találtak a helyszínen. A Rosszija 24 állami hírtelevízióban bemutatott felvétel szerint a 29-es számú autóbusz a városszéli autóúton haladt, amikor hirtelen robbanás hallatszott, tűzcsóva és füst szállt fel a jármű oldalából.

A mögötte haladó egyik személyautó videofelvevőjével készült filmen jól látható, hogy az emberek először az utasok segítségére siettek, de aztán szinte azonnal elrohantak a busztól. A hatóságok mentették ki az életben maradt utasokat. Volgográdban háromnapos gyászt rendeltek el a buszrobbanás áldozatainak emlékére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.