Amnesztia

Fejedelmi kegyelemosztás? - Putyin kegyes, szabadlábon a Pussy Riot tagjai és Hodorkovszkij

"Ez egy fejedelmi kegyelemosztásra emlékeztet, amelyet Putyin külpolitikai sikereit ünnepelve gyakorol, egy olyan időpontban, amikor nem tart attól, hogy ezt gyengeségnek tekintenék".

2013.12.23 19:45MTI
Fotó: MTI

A mostanában számos sikert elért Vlagyimir Putyin orosz elnök legújabb lépéseivel, a Kremlt bíráló egykori olajmágnásnak, Mihail Hodorkovszkijnak adott elnöki kegyelemmel és a Pussy Riot punkegyüttes tagjainak amnesztiában való részesítésével csupán azt akarta megmutatni, hogy továbbra is ő van fölényben Oroszországban. "Ez egy fejedelmi kegyelemosztásra emlékeztet, amelyet Putyin külpolitikai sikereit ünnepelve gyakorol, egy olyan időpontban, amikor nem tart attól, hogy ezt gyengeségnek tekintenék" - vélte Nyikolaj Petrov, a moszkvai Gazdasági Főiskola munkatársa.

Míg harmadik elnöki mandátumának kezdetét 2012-ben soha nem látott elégedetlenségi mozgalom jellemezte, 2013 vége már győzedelmesnek tűnik Putyin számára. Az orosz diplomácia kezdeményezésével sikerült megakadályozni a Szíria elleni amerikai légicsapásokat, míg az Ukrajnával a múlt héten kötött szerződéssel kihúzták a talajt az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírásának leállítása miatt egy hónapja Kijevben tüntető Európa-barát ukrán ellenzék alól.

Ebben az összefüggésben ádáz bírálóinak szabadon engedése néhány hónappal a büntetésük lejárta előtt tulajdonképpen felér a római császárok gesztusával, akik az utolsó pillanatban kegyelmeztek meg a gladiátoraiknak. "Putyin győztesnek érzi magát" - vélte Petrov. Ez a magabiztosság áradt róla év végi sajtótájékoztatóján is, amikor nem volt hajlandó megnevezni lehetséges utódját. Az idei esztendő jelentős sikereket hozott Putyinnak.

Oroszország a szíriai konfliktusban játszott békítő szerepével megerősítette tekintélyét a nemzetközi porondon, amikor váratlanul azt javasolta, hogy az amerikai légicsapások alternatívájaként nemzetközi ellenőrzés mellett számolják fel a szíriai vegyi fegyvereket. A várakozásokkal ellentétben Bassár el-Aszad elnök még mindig hatalmon van Szíriában, kihasználva legfőbb szövetségese, Moszkva támogatását és a januárban Genfben tartandó nemzetközi konferenciát.

A november végén Irán és Hatok (Kína, Oroszország, Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) között az iráni atomprogram korlátozásáról megkötött megállapodásnak köszönhetően részlegesen feloldják az Irán elleni szankciókat, amit a Kreml már régóta szeretne. Az uniós társulási szerződés elutasítása elleni kijevi tüntetések szemmel láthatólag veszítettek a lendületből, amióta Moszkva bejelentette, hogy 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán államkötvényt és csökkenti az Ukrajnának szállított gáz árát.

Oroszországban is kifulladt a 2011-2012 telén kezdődött, több tízezres tiltakozó tüntetéssorozat, miután az ellenzék nem talált olyan embert, aki ténylegesen képes lenne Putyinnal versenyezni. "Putyin minden korábbinál biztosabb a saját erejében" – hangsúlyozta Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie Központ munkatársa a Eho Moszkvi rádióban. "Egy éve még úgy tűnt, hogy gyenge a rendszer. Mostanra már szilárdnak látszik" – így Nyikolaj Petrov. "Putyinnak szüksége volt rá, hogy megkegyelmezzen Hodorkovszkijnak, hogy bizonyítsa a megbüntetéséhez való jogát, és egyben tanújelét adja könyörületességének" – vélte az elemző.

Az egyesek által Putyin lehetséges ellenfelének tartott Hodorkovszkij már németországi száműzetésben van és kijelentette: nincsenek politikusi ambíciói. Putyin azonban, aki 2018-ban negyedszer is indulhat az elnöki mandátumért, aligha alhat a babérjain, mert az orosz gazdaság egyre több jelét adja a növekedés gyengeségének. A GDP bővülése 2013-ban várhatóan csak 1,4 százalékos lesz, mivel az elnöknek nem sikerült kedvező vállalkozói légkört teremtenie és megreformálni a jogrendszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.