Pussy Riot-amnesztia

Aljohina nem bánt meg semmit sem!

A jövőben jogvédőként szeretne tevékenykedni, mert ami az orosz börtöntelepeken a nőkkel történik, arról a külvilágnak hallania kell.

2013.12.23 12:54MTI
Forrás: youtube.com

Semmit sem bánt meg Marija Aljohina, a Pussy Riot orosz punkegyüttes hétfőn szabadon engedett tagja, aki a BBC orosz nyelvű szolgálatának nyilatkozott.

Elmondta, hogy szabadulása után azonnal a "Bizottság a kínvallatások ellen" elnevezésű jogvédő szervezet képviselőivel találkozott, hogy megvitassa velük a fogva tartottak helyzetét azon a Nyizsnyij Novgorod-i börtöntelepen (IK-2), ahonnan szabadult. Hangoztatta: félti ottmaradt társait.

Korábban az orosz sajtó azt írta, Aljohina nem akarta amnesztiával elhagyni a börtöntelepet, mert aggódott társai sorsáért. Ügyvédjének elmondta, hogy rabtársnői a telep vezetőségétől fenyegetéseket kapnak.

Újságíróknak azt mondta, hogy a jövőben jogvédőként szeretne tevékenykedni, mert ami az orosz börtöntelepeken a nőkkel történik, arról a külvilágnak hallania kell. Az a szándéka, hogy figyelemmel kíséri a helyzet alakulását a Nyizsnyij Novgorod-i IK-2 börtöntelepen, fenntartja a kapcsolatot az ott büntetésüket töltő nőkkel.

Azt tervezi, hogy hétfőn Krasznojarszkba repül, ahol közben szabadon engedték a Pussy Riot együttes másik tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát. Már beszéltek is telefonon.

Megvitatják majd a jogvédelem kérdéseit. "Nem maradhatok közömbös azon problémák iránt, amelyekkel a börtönökben találkoztam" - hangoztatta.

Aljohina elmondta, hogy a következő napokban találkozik fiával és édesanyjával, akivel már ugyancsak beszélt telefonon.

Szólt arról is, hogy nem bánta meg, amit a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban tett.

Aljohina két társával a székesegyházban azt kérte Szűz Máriától, hogy mentse meg Oroszországot Putyintól. 2012 augusztusában ezért mindhárman kétévi szabadságvesztést kaptak. Egyikük büntetését, Jekatyerina Szamucevicsét a bíróság felfüggesztette tavaly októberben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.