A Hodorkovszkij-ügy

Még mindig tetemes vagyonnal bír az olajmágnás

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz kőolajipari konszern egykori főrészvényese még ma is jelentékeny vagyonnal bír: az orosz média 200 millió euróra (mintegy 60 milliárd forint) becsülte a kezén lévő összeget.

2013.12.21 16:49MTI
Tud még a tejbe aprítani (fotó: MTI)

A közszájon forgó adatot hivatalos források nem erősítették meg, így pontosan nem tudni, hogy a Jukosz szétdarabolása és a börtöntáborban eltöltött tíz év után mennyi maradt Hodorkovszkij mesés vagyonából.

A kérdés időről időre felmerül, hiszen a most ötvenéves orosz olajmágnás nem csupán a legjobb - és legdrágább - ügyvédeket foglalkoztatja évek óta, hanem költséges PR-cégeket is csatasorba állított, hogy segítségükkel sikerüljön megnyernie a Kreml ellen vívott "hírháborúját", és maga mellé állítania a közvéleményt.

Saját internetes oldalán Hodorkovszkij 2011-ben a következőképpen válaszolt arra a kérdésre, hogy még mindig milliárdosnak tekinthető-e: "Vicces kérdés. Tegyék fel az ügyvédeknek is. Ők azok, akik mindent tudnak. Ezt én is nagyon szeretném tudni."

A Vlagyimir Putyin elnökkel szembeszálló egykori olajmágnás jogászai leszögezték, hogy Hodorkovszkijnak már nincsenek milliárdjai. Ezt azonban valószínűleg annak tudatában jelentették ki, hogy az orosz állam hatalmas követeléseket támasztott Hodorkovszkij ellen, akit csalás és adóelkerülés, pénzmosás és kőolajlopás miatt 2005-ben tizennégy, majd később tizenhárom év börtöntáborra ítéltek az orosz hatóságok.

Az egykori milliárdos New Yorkban élő fia, Pavel tavaly októberben az Echo Moskvy rádiónak elmondta, hogy a 2003-ban 15 milliárd dollárra (mintegy 3,2 billió forint) becsült vagyonból "összehasonlíthatatlanul csekély összeg" maradt.

Hodorkovszkij a büntetőtáborban egyszerű fogolyként csupán néhány ezer rubelt (néhányszor hatezer forintot) tarthatott magánál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.