Irány Berlin!

Mi volt az első dolga Hodorkovszkijnak, a szabadulása után?

Nem sokáig maradt Oroszországban.

2013.12.21 12:05MTI

Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás már találkozott legidősebb fiával, Pavellel Berlinben, szülei pedig szombaton utaznak a német fővárosba.

Olga Piszpanyen, Hodorkovszkij egyik szóvivője az Eho Moszkvi nevű rádiónak szombaton nyilatkozva elmondta, hogy Mihail Hodorkovszkij és Pavel Berlinben már találkoztak, s jelenleg együtt vannak a német fővárosban. Hodorkovszkij idős, beteg szülei útra készen állnak, s ők is Berlinbe utaznak.

A szóvivő tájékoztatása szerint Hodorkovszkij jól érzi magát, s vasárnap sajtótájékoztatót tart. A pontos időpontról és helyszínről még nem döntöttek.

Mihail Hodorkovszkij péntek délután érkezett Berlinbe, néhány órával azután, hogy elnöki kegyelemben részesült és a legnagyobb titoktartás közepette szabadon is engedték a karéliai Szegezsa városban lévő büntetőtelepről. Berlinben a Kempinski szállodalánchoz tartozó Adlon hotelben szállt meg. E belvárosi ötcsillagos szálloda csupán pár lépésre található Brandenburgi Kaputól.

A The New Times című orosz ellenzéki hetilap közölte, hogy Hodorkovszkij telefonon felhívta a szerkesztőséget és megköszönte a börtönévek alatt neki nyújtott támogatást.

"A legfontosabb most a szabadság, szabadság, szabadság. Hálás vagyok Önöknek és mindazoknak, akik támogattak az alatt az egész idő alatt. Még sokat kell tenni, el kell érni a még bebörtönzöttek szabadon engedését, főleg Platon Levegyevét" - mondta.

Platon Lebegyev Hodorkovszkij üzlettársa volt, elvileg az ő büntetése 2014 májusáig tart.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombaton megerősítette, hogy Mihail Hodorkovszkij bármikor "szabadon visszatérhet Oroszországba". Az AFP azon kérdésére azonban, hogy voltak-e előfeltételei az elnöki amnesztiának, illetve szabadon politizálhat-e Oroszországban Hodorkovszkij, nem volt hajlandó válaszolni. Mindössze annyit árult el, hogy Hodorkovszkij két levelet írt Vlagyimir Putyin elnöknek, egy rövid hivatalosat és egy hosszabb, személyes hangvételűt.

Putyin csütörtökön jelentette be váratlanul, hogy emberiességi megfontolásokból megkegyelmez Hodorkovszkijnak, aki egykoron Oroszország leggazdagabb embere volt, és a hatalom bírálói politikai fogolynak tekintették. Az elnök pénteken alá is írta a kegyelmi rendeletet. Hodorkovszkij egy közleményben megerősítette, hogy Putyin elnöktől családi okok miatt kegyelmet kért, de bűnösségét nem ismerte el.

Az ötvenéves Hodorkovszkijnak négy gyermeke van, három fiú és egy lány. Első házasságából 1985-ben született Pavel, a második házasságából 1991-ben Anasztaszija, 1999-ben pedig az ikerfiúk, Ilja és Gleb. Már unokája is van, Pavel Hodorkovszkij kislánya 2009 decemberében jött világra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.