Fekete arany

Veszélyben a dél-szudáni olaj - hamarosan jön a katonai beavatkozás?

Dél-Szudánban a nuer etnikumhoz tartozó felkelők ellenőrzésük alá vontak egyes olajmezőket, ami miatt kérdésessé válik, hogy zavartalan marad-e az ország olajtermelése, és hogy Szudán beleavatkozik-e a belpolitikai konfliktusba.

2013.12.21 10:05MTI
Szudáni életkép - tüntetés, erőszak

Salva Kiir dél-szudáni elnök azzal a kéréssel fordult az ország lakosságához, hogy hagyjon fel az erőszakkal, és találkozott több szomszédos ország - köztük Kenya és Etiópia - külügyminiszterével, akik azért utaztak Jubába, hogy megpróbáljanak segíteni az egy hete tartó, több száz halálos áldozatot követelő etnikumközi erőszak megállításában.

Kiir nem nyilvánosan beszélt, hanem kormánya Twitter-profilján ez volt olvasható: "A kormány hosszú keze elér azokig, akik maguk akarnak fellépni a törvény nevében".

John Kerry amerikai külügyminiszter péntek este bejelentette, hogy Donald Booth, az elnök szudáni és dél-szudáni különmegbízottja azonnal a térségbe utazik. "Eljött az ideje annak, hogy Dél-Szudán vezetői az ellenőrzésük alá vonják a különböző fegyveres csoportokat, megakadályozzák a civilek elleni támadásokat, és megszakítsák az bosszúállás ördögi körét az etnikumok és a politikai felek között" - jelentette ki Kerry közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.