Menekülnek az emberek

A dél-szudáni alelnök hívei elfoglalták Bor városát

A puccskísérlettel vádolt volt dél-szudáni alelnökhöz hű erők csütörtökön elfoglalták Bor városát. A település 200 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Jubától.

2013.12.19 11:44MTI

A dél-szudáni hadsereg szóvivője közölte, hogy katonáik a Riek Machar volt alelnökhöz hű erőkkel szemben elvesztették az ellenőrzést Bor városa felett. Hozzátette, hogy a területen folyó hadműveletek miatt nincs értesülésük a veszteségekről, az elűzött emberekről.

Dél-Szudán két évvel ezelőtt vált el Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani. Michael Makuei Leuth tájékoztatási miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az olajmezőkön nem folyik harc.

Az olaj szállítása megfelelően folyik. A fiatal államban a politikai feszültség azóta nőtt meg, hogy idén júliusban menesztették Riek Machar alelnököt, aki bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson. A hatóságok a héten azt állították, hogy december 15-ről 16-ra virradóra puccskísérlet történt, amelyet Machar hívei hajtottak végre.

Az egykori alelnök ezt tagadta. Az ENSZ helyi képviselőinek beszámolói szerint emberek tízezrei menekülnek el a harcok elől és keresnek menedéket a világszervezet táboraiban.

Helyi megfigyelők szerint etnikai alapú a konfliktus, amely a dinka és a nuer népcsoport között robbant ki. Salva Kiir államfő a dinka népcsoport tagja, míg Riek Machar a nueré. Sokan attól tartanak, hogy a viszály polgárháborúvá fajul. Számos külföldi nagykövetség már elkezdte diplomatáinak kimenekítését az országból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.