Házat akartak építeni, amikor előbukkant

A világ legrégebbi pálinkafőzője

Képzelje, nem Magyarországon találták! De már több mint ezer éves.

2013.12.21 06:30MTI
Ahogy mi szeretjük

Valószínűleg a világ legrégebbi, a 9. századból származó pálinkafőzőjét találták meg építési munkálatok során Bulgáriában.

A kis fekete-tengeri fürdővárosban, Obzorban találták meg a különleges történelmi emléket, amely különböző tartályokból áll - mondta el a városi múzeum igazgatója.

A pálinkafőző sértetlen állapotban került elő egy építkezésen, amikor egy új ház alapjait ásták ki. A munkálatok során egy sokkal régebbi alapzatra bukkantak.

Találtak egy a must tárolására szolgáló agyagedényt, továbbá agyagcsöveket. Ezek hűtötték le a spiritusz gőzét és vezették el végül egy rézüstbe. A múzeumigazgató szerint a több mint tízliteres üst a bizonyíték arra, hogy a szerkezetet pálinkafőzésre használták, nem pedig alkímiai kísérletekre, mint ahogy azt korábban feltételezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.