Mérgező hulladékot szállít

Már Toscana földjét is mérgezi az olasz maffia

Nápoly környéke után Toscánába és Kelet-Európába is szállít mérgező hulladékot a maffia. A nyomozók nemrég felfedeztek egy mérgező hulladékot tartalmazó illegális lerakóhelyet Prato környékén, a turistáktól zsúfolt Firenzétől mindössze 17 kilométerre.

2013.12.20 17:27MTI

Franco Roberti, Olaszország szervezett bűnözés elleni főügyésze elmondta, hogy nyomozás folyik mérgező hulladék Kelet-Európa egyik államába szállítása ügyében is, de azt nem árulta el, hogy melyik országról van szó, mivel még nem zárult le a vizsgálat.

Mindeddig a nápolyi maffia - a camorra - szűkebb pátriájában rejtette el a főként az iparosodottabb északi országrészből származó mérgező hulladékot, de a város környéke már "megtelt", ezért keres új lerakóhelyeket.

A nyomozók nemrég fedezték fel, hogy a Nápoly környéki földeken évtizedek alatt több millió tonna mérgező hulladékot rejtettek el, ami megbetegedéseket okozott.

Emiatt több tízezren tüntettek novemberben Nápolyban. Roberti főügyész szerint a camorra számára logikus választás volt Prato, ahol kínai gengszterek rendezkedtek be, akikkel jó kapcsolatokat ápol.

A kínaiak ezen a vidéken titkos ruhagyárakat működtetnek, amelyekben márkás cikkeket hamisítanak.

A camorra hosszú ideje jól jövedelmező együttműködést folytat velük a hamis áruk gyártásában és értékesítésében. A mérgező hulladék illegális eltüntetése sok milliárd eurós haszonnal jár a bűnözők és az iparvállalatok számára is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.