Letartóztatták az olasz vállalkozót

Berlusconi zsarolója ismét rács mögé került

Korrupció és zsarolás vádjával pénteken letartóztatták Valter Lavitola olasz vállalkozót, aki nagy olasz cégeket és azok vezetőit kényszerítette fizetésre. Többek között Silvio Berlusconi volt kormányfőt zsarolta kompromittáló felvételekkel.

2013.12.20 14:45MTI
MTI

A nápolyi ügyészség rendelte el Valter Lavitola letartóztatását. A 47 éves vállalkozót a rá korábban kiszabott házi őrizetből kísérték vissza a börtönbe. Lavitolát most azzal vádolják, hogy az Impregilo olasz építőipari cégtől csalt ki eurómilliókat.

A sokáig Panamában élő Lavitola közvetített a közép-amerikai ország kormánya és az Impregilo között egy helyi közbeszerzési pályázat megszerzése érdekében. Az olasz cég vállalta a Panama által szabott feltételeket, mégsem az Impregilónak ítélték oda a pályázaton meghirdetett metróvonal megépítését.

Lavitola Olaszországban a L'Avanti! című egykori olasz napilap kiadójaként ismert. Adócsalásért, korrupcióért és zsarolásért 2012-ben nyolc hónapig körözték, majd Panamából hazatérve feladta magát az olasz hatóságoknak. Idén novemberben a másodfokú bíróság 1 év 4 hónapra ítélte a Silvio Berlusconival szembeni zsarolásért.

Lavitola pénzt követelt az olasz jobbközepet vezető Berlusconitól, azzal fenyegetve meg őt, hogy nyilvánosságra hozza, hogy a volt olasz kormányfő számos nővel - Lavitola szerint prostituáltakkal - tartott fenn kapcsolatot.

Korábban Lavitola azzal vádolta Berlusconit, hogy 2006-ban nyolc millió euróért vásárolta meg más pártok parlamenti képviselőit az akkori kormányfő, Romano Prodi megbuktatása érdekében. Később ezek az ügyek nyilvánosságra is kerültek.

A Lavitolát érintő szövevényes zsarolási ügyekben az ügyészség kihallgatta a szintén korrupcióért letartóztatott Angelo Capriotti vállalkozót. A kihallgatási jegyzőkönyvekhez hozzájutott La Repubblica című olasz balközép napilap pénteki értesülése szerint Capriotti azt mondta az ügyészeknek, hogy Berlusconi egyik panamai útja során Lavitola filmre vette az olasz politikus és prostituáltak találkozását.

Ezzel is zsarolni akarta Berlusconit. Capriotti hozzátette, hogy ő nem látta a felvételeket, Lavitola számolt be neki ezekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.