Kibervédelem

Hiteles és hatékony közös védelempolitikát akarnak az uniós vezetők

A kibertámadások és -bűnözés okozta károkat diplomáciai források globális szinten évi 750 milliárd euróra becsülték, ami az Európai Unió hétéves költségvetésének mintegy háromnegyedének felel meg.

2013.12.20 06:38MTI

A lisszaboni szerződés keretei között hatékony és hiteles közös védelmi és biztonságpolitika mellett kötelezték el magukat az Európai Unió állam- és kormányfői csúcstalálkozójuk csütörtöki napján - derül ki az elfogadott zárónyilatkozatból. A többi között például célul tűzték ki, hogy 2014 folyamán el kell készíteni az EU kibervédelmi politikai keretét. A kibertámadások és -bűnözés okozta károkat diplomáciai források globális szinten évi 750 milliárd euróra becsülték, ami az Európai Unió hétéves költségvetésének mintegy háromnegyedének felel meg.

Az elfogadott zárónyilatkozat szerint a képességfejlesztés területén az Európai Tanács szabad kezet ad az együttműködésre az arra hajlandó tagállamoknak, akik az erőforrások közös használata, a közös kiképzés, karbantartás kihasználhatják a méretgazdaságosság jelentette előnyöket. A célok között szerepel, hogy a 2020 és 2025 közötti időszakra kell elkészülnie az unió tagállamai által készített távirányítású repülőgéprendszereknek, más néven drónoknak, továbbá fejleszteni kell a légi üzemanyag-utántöltési képességeket.

Az állam- és kormányfők a polgári képességek megerősített fejlesztését is szorgalmazzák, továbbá arra kérik a tagországokat, hogy növeljék befektetéseiket a védelmi iparban a kooperatív kutatás területén, s használják ki a tagállami és az uniós szintű kutatásban az egymást erősítő hatásokat. Annak lehetőségét is felvetik, hogy a védelmi természetű kutatási programok finanszírozásához az Európai Bizottság vizsgálja meg, hogy hogyan lehet uniós pénzeket felhasználni az EU 2014 és 2020 közötti kutatási és tudományos keretéből, a Horizont 2020-ból. A védelmi iparban a közös szabványok kidolgozásának igénye is megjelenik, azzal a kikötéssel, hogy nem szabad átfedéseket létrehozni már meglévő, például NATO-szabványokkal. A szabványok kifejlesztésének útitervét a jövő év közepéig kell kidolgozza az Európai Bizottság és az Európai Védelmi Ügynökség.

A zárónyilatkozat azt is világossá teszi, hogy nem fog újabb öt év eltelni amíg a védelempolitikai ismét a csúcs napirendjére kerül, legutóbb ugyanis 2008-ban tárgyalt erről az Európai Tanács. Az állam- és kormányfők legközelebb 2015 közepén áttekintik majd, hogy a most kitűzött célok terén milyen haladást sikerül elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.