Délután kezdődik

Több tízezres közalkalmazotti sztrájk lesz Ausztriában

Mintegy harmincezer résztvevőt várnak az osztrák közalkalmazottak szakszervezeteinek szerda délutánra meghirdetett tüntetésére.

2013.12.18 10:04MTI

A tanárok, állami tisztviselők és egészségügyi dolgozók az elhúzódó bértárgyalások, a létszámhelyzet, valamint a közalkalmazotti törvény egyoldalú módosítása miatti elégedetlenségüknek akarnak hangot adni. A szervezők az egész országból várnak résztvevőket.

A közszolgáltatásokban nem várható nagyobb fennakadás a tüntetés miatt. "A sztrájktól még nagyon messze vagyunk" - mondta Christian Meidlinger szakszervezeti vezető szerdán az OE1 rádiónak.

A főváros, Bécs központjában ugyanakkor közlekedési fennakadásokra lehet számítani a tömeg és a mintegy 150-200 autóbusz miatt, amelyekkel a tüntetők a fővárosba érkeznek. A szakszervezetek azután hívták demonstrációra a közszféra dolgozóit, hogy kedden az új parlament megszavazta a tanárok munkaviszonyait szabályozó új törvényt.

A törvény előkészítése már évek óta zajlott, de a közelmúltig folytatott tárgyalásokon nem jutott egyetértésre a kormány a munkavállalók érdekképviseleteivel. Az új törvény egyebek mellett magasabb kezdő fizetést ír elő, de ezzel egyidejűleg csökken az elérhető legmagasabb bér.

Megváltoznak a kötelezően teljesítendő óraszámok szabályai, és az eddigi hároméves helyett ötéves felsőfokú képzéshez kötik a tanári végzettség megszerzését. A teljes közalkalmazotti szférát érintik az inflációkövető béremelésről szóló tárgyalások.

A szakszervezetek nem fogadják el a felkínált 1,7 százalékos bérkorrekciót. A kiegészítés magasabb ugyan, mint az 1,4 százalékos jelenlegi infláció, de érveik szerint nem ellensúlyozza az előző évi, 2,3 százalékos drágulást. A tüntetés mindössze két nappal követi az új osztrák kormány hivatalba lépését.

Utcai tiltakozásokat váltott ki az előző napokban a pártokat tekintve változatlan összetételű, új szociáldemokrata-konzervatív koalíciónak az a döntése is, hogy a felsőoktatásért is felelős tudományos minisztériumot összevonták a gazdasági minisztériummal.

Kedden délután Bécsben és az ország több más nagyvárosában összesen közel tízezren vonultak az utcákra, hogy így fejezzék ki az osztrák felsőoktatás jövője miatti aggodalmukat.

Hétfőn, a kormány ünnepélyes beiktatása alatt az államfői hivatal előtt több százan tiltakoztak a tudományos minisztérium beolvasztása ellen, és azért is, mert a szociáldemokrata párt a koalíciós megállapodásban lemondott a választási programjában szereplő vagyonadó bevezetéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.