A vonatok 70 százaléka közlekedik

Sztrájk nehezíti a francia vasúti közlekedést

Sztrájk nehezíti a vasúti közlekedést Franciaországban csütörtökön. A szerda este kezdődött és péntek reggel 8 óráig tartó munkabeszüntetés miatt a vonatok hetven százaléka közlekedik.

2013.12.12 11:16MTI

Az állami vasúttársaság (SNCF) igazgatósága szerint a nemzetközi vonatokat kevéssé érinti a sztrájk, a Párizs és London között közlekedő Eurostar, valamint a Thalys Brüsszelbe és a német városokba induló valamennyi járata menetrendszerűen indul, Svájc és Olaszország felé azonban tíz vonatból csak hét közlekedik.

A legnagyobb fennakadások a párizsi agglomeráció regionális vonalain tapasztalhatók, ahol a vonatoknak csak a negyede indult el délelőtt, beleértve a főváros és a legnagyobb francia repülőtér, a Roissy termináljai között közlekedő vasutat.

A dolgozók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a jelenleg egységes, de 40 milliárd eurós (12 ezer milliárd forintos) adósságot felhalmozó vasúttársaságon belül három különböző, a szolgáltatástól függően ipari, illetve kereskedelmi céget kíván létrehozni a párhuzamosságok megszüntetésére és az adósságállomány csökkentésére, és megnyitná a személyszállítási vasúti piacot a konkurencia előtt.

A szakszervezetek szerint az átalakítás a vasúti rendszer széteséséhez vezethet. A tervezet jövő tavasszal kerül a parlament elé. Az SNCF vezetősége arról biztosította a dolgozókat, hogy az előző sztrájk óta a kormány egyértelmű kötelezettségvállalásokat tett arra, hogy a vasúttársaság állami státusza és a cég egysége az átalakítással nem fog sérül.

Az SNCF mintegy 150 ezer embernek ad munkát Franciaországban, ahol naponta 15 ezer vonat közlekedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.